14 mars 2015

Kost och motion

Har träffat diabetessköterskan för första gången och det blir kost och motion till en början. Ändrade kostvanorna direkt i måndags när jag fick beskedet och promenerar 30 minuter varje dag så här i början. På fem dagar har jag gått ner 5,6 kg - från 119,6 till 114,0. Har skrotat allt godis, bullar, snacks etc. Äter i övrigt små portioner och även bönor, ärter, morötter och annat smaklöst av liknande karaktär. Har också bytt mjölken mot havredryck, vanligt bröd mot osockrade varianter och rågbröd. Äter fiberhavregrynsgröt med låtsassocker. En total omläggning med andra ord. Det enda jag unnar mig är några sockerfria havrekakor en gång i veckan, lightläsk och ett glas vin i veckan.

Många varnar för lightläsk. Men hjälp...det är min enda chans att få smaka något som i alla fall liknar socker. Så det bryr jag mig inte om. Mest trams från extrema miljönördar.

Men det tjänar inget till att klaga. Jag kan avstå det som är gott och äta det som inte är det. Hungern stillas hjälpligt med mineralvatten eller i nödfall en frukt. Jag har så mycket att göra i livet att jag liksom kan ersätta den goda maten med projekt.

Promenaderna är kanske inte så snabba än, men varken hjärta eller rygg medger mer just nu. Benen verkar hålla, men ryggen värker på maxnivå redan efter 100 meter. Förmodar att det blir så när man saknar magmuskler. Eller så är jag sned på något sätt. Vet inte. Tanken är dock att fortsätta med promenaderna. Nödlösningen blir att simma, men jag upplever ju mer om jag promenerar.

Det som plötsligt slår mig som nybliven diabetiker är hur uselt utbudet är av sockerfria bakverk och sockerfritt godis i affärerna. Där finns ett par tre sockerfria kaksorter. Men jag hittade inte de sockerfria geléhallon jag köpte för ett par år sedan. Letade igenom godishyllorna i två av ortens affärer och hittade inget sockerfritt godis överhuvudtaget. Kan ju ha missat det, för annars är det uselt.

Inga kommentarer: