17 juli 2015

Sammanfattning av viktprojektet efter drygt 4 månader

Det har blivit dags att sammanfatta viktprojektet efter drygt 4 månader. Projektet påbörjades i mars när jag fick min diabetesdiagnos.

Vikt
Utgångsvikt 9 mars: 119,6 kg.
Vikt 17 juli: 88,3 kg.
Viktminskning: 31,3 kg.
BMI: från 31,8 till 23,5

Kommentar: Eftersom jag är 194 cm var min målvikt 94 kg, vilken nåddes i juni. Har sedan beslutat mig för att försöka nå 85 kg, för att ha lite marginaler. Är nu på 88,3 kg. Sommaren innebär alltid vissa problem då man äter ute oftare, vilket i mitt fall gett tillfälliga viktökningar på ett par kilon. Totalt sett har jag dock minskat i vikt även under sommaren med några kilon.

Från 119,6 till 88,3 kg. De små tillfälliga ökningarna i sommar, motsvarar resor med mer utemat. Som helhet har jag dock gått ner i vikt även under sommaren.


Midjemått
Midjemått 9 mars: 126 cm.
Midjemått 17 juli: 100 cm.
Minskning: 26 cm (20,6 %)

Kommentar: Magen har minskat rejält. Man bör dock ha under 94 cm, även om vissa menar att det är ok att ha under 102 cm som medelålders man. Jag är i alla fall nöjd att ha gått från rejäl tjockmage till lättare lönnfet. Räknar med att minska några centimeter till.

Midjemåttet är inte mätt lika regelbundet som vikten, men här visas vissa nedslag.
Här ser vi hur midjemåttet minskat ungefär skalenligt. Från svarta pricklinjen till den gröna.


Metod
Mindre mat, mer motion. Äter i huvudsak extremt mörkt fiberrikt bröd, lax, kyckling, omelett, havregrynsgröt, grönsaker kompletterat med vitamin- mineral och proteintillskott. Tyvärr har jag inte kunnat genomföra mina promenader fullt ut de senaste veckorna pga diverse åkommor - förkylning, gikt i stortån och ljumskbråck. Men förkylningen och gikten är motade. Och ett bråckband är beställt, så jag hoppas få det under kontroll. Operation är inget jag utsätter mig för.

Hälsovinster
Blodsockret har sjunkit till undre delen av normala nivåer.
Mindre belastning på leder och hjärta.
Sällan ont i ryggen jämfört med tidigare.
Sällan ont i huvudet jämfört med tidigare.
Aldrig halsbränna.
Mentalt spänstigare.

Förluster
Inget godis eller chips, liksom inget eller betydligt mindre av all mat jag tidigare tyckte om. Hemskt trist. Har under resor unnat mig någon korv med mos, men allt måste ske planerat och med långa mellanrum.

Mina promenader verkar ha gjort mitt ljumskbråck större.

Krångligare på kaféer då inte alla har sockerfritt. Det kan låta underligt, men så är det faktiskt.

Inga kommentarer: