31 januari 2016

Finn fem fel...

Läsare är ibland petiga. Jag har själv vandrat omkring i Stockholm och letat miljöer från Sivar Ahlruds Tvillingdetektiverna. Minns när jag hittade Huberts hem på Kaptensgatan 13. En gång var jag även uppe i Vindeln och försökte hitta Vindsele. Petigheten infinner sig när böckernas miljöer inte överensstämmer med verkligheten.

Fenomenet är ganska roligt så jag skrev in några ”fel” i min senaste bok ”Muddern” där bokens miljöer och sakförhållanden inte stämmer exakt med verklighetens. Läsaren kan alltså själv vara detektiv och finna felen. 

Det kan handla om hyreshus som jag gjort en våning för högt och liknande. Det kan också vara mindre faktafel om Mönsterås. 

Men man ska också komma ihåg att ”Mudderns” Mönsterås ändå är en slags alternativ verklighet. Det är ju inte det riktiga Mönsterås. Det är lite förvrängt. En annan dimension där nya biblioteket ligger i det gamla och där ungarna ännu skjuter med ärtrör på höstmarknaden.  Kanske kunde det ha blivit så om andra val hade gjorts vid olika historiska tidpunkter.

Kaptensgatan 13 på Östermalm där tvillingarnas kusin Hubert bor. Jo, jag hittade huset.
Pionjärgatan 8 där Alvar Bokfors i Muddern bor. Men hur var det nu med den där takluckan?

Inga kommentarer: