30 januari 2016

Maktskifte i Mönsterås?

I dagens OT kan man på Oskarshamnsavdelningen läsa att Mönsterås kommunchef Mats Johansson ska bli chef för arbetsmarknadsenheten i Oskarshamn. Det betyder alltså att han ska sluta som kommunchef i Mönsterås efter fem år i tjänsten. Johansson väljer uppenbarligen lägre lön och pendling. Oskarshamns kommun har förstås gjort en toppenrekrytering.

Frågan som naturligt nog infinner sig är när kommunalrådet Roland Åkesson tänker deklarera att han inte kandiderar till kommunalrådsposten i nästa val. Nästa val är hösten 2018 och samma höst fyller Åkesson 65 år. Jag minns att han i en intervju för några år sedan sa att han inte tänkte vara kommunalråd när han når pensionsåldern. Minns inte exakt hur orden föll, men det var budskapet. Och då var det 65 år som gällde.

Om Åkesson står vid sitt ord så måste Centerpartiet alltså få fram ett nytt förstanamn till nästa val. Tvåa på listan inför valet 2014 var Ann Petersson som också sitter i kommunstyrelsen. I kommunstyrelsen sitter också trean och fyran på listan, Emma Magnusson och Jens Robertsson. Jens är dessutom med i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Rimligtvis är det i denna krets efterträdaren bör återfinnas. Troligen blir det Ann Petersson. Hon har en annan framtoning än Åkesson, men bör ha kompetensen. De övriga här nämnda har jag svårt att se som kommunalrådsmaterial.

Om Roland Åkesson inte kandiderar till kommunalrådsposten 2018 så kan man ju tro att Socialdemokraternas chanser blir större i Mönsterås eftersom personkulten kring Roland Åkesson varit så stor. Men det är inte givet. Socialdemokraterna är ganska splittrade. Där finns dom som företräder nuvarande mjuka samarbetslinje, medan andra vill ha en tydligare opposition. En gissning är att de flesta trots allt vill fortsätta med den mjuka linjen och slippa det som annars är demokratins livskraft - debatter. Det är väl flera årtionden sedan vi hade lokala politiska debatter i Mönsterås. Detta är förstås inget annat än en stor demokratisk skandal i ordets rätta bemärkelse. En tystnadens kultur som måste brytas. Ett svek mot medborgarna. En grav underskattning av medborgarnas vilja och förmåga att sätta sig in i politiska sakfrågor.

Hur blir det då? Nja, ett tips är att Roland Åkesson inte träder tillbaka vid nästa val heller, utan kör en period till om hälsan så medger. Vi lär hur som helst få vänta till hösten 2017 innan vi får veta något.

Inga kommentarer: