22 mars 2016

Politik och fotboll

Jag får ibland frågan var jag står politiskt. Tycker inte det är särskilt intressant. Jag försöker rösta anständigt. De flesta partier i Sveriges riksdag är anständiga. Det kan vara bra att komma ihåg att de moderna demokratierna med grundläggande fri- och rättigheter är historiska undantag. Därmed inte sagt att människor var maktlösa i exempelvis det gamla svenska bondesamhället. Det fanns flera arenor där bönder både kunde vara med och bestämma och förhandla. Men den moderna demokratin är ett historiskt unikum. Den kan kanske vara värd att man röstar anständigt, dvs på största möjliga frihet med bevarad skattefinansierad välfärd.

I dessa dagar står både frihetliga värden och välfärden under press. Hur snabbt friheten kan inskränkas kan vi se i exempelvis Ungern där ett parti som ungefär motsvarar SD nu har styrt några år och begränsat inte minst den fria pressen och tagit över domstolarna. Friheten kan också begränsas av religiöst förtryck, vilket vi också kan se tydliga tecken på. Att inte få gifta sig med vem man vill, att inte få hälsa på män, att inte få bada tillsammans med män är exempel på odemokratiska inslag mitt i ett demokratiskt samhälle.

Men friheten måste också försvaras i det lilla, varje dag. Under de åtta år jag har haft denna blogg, har jag vid några tillfällen mött människor som har försökt stoppa mig. Det har handlat om artiklar som inte fallit i god jord. En annan åsikt räckte för att försöka tysta mig. En gång var det skolfacket i Mönsterås, andra gånger har det varit privatpersoner. Jag har också blivit utsatt för trakasserier vid mitt hem och även hotad med våld.


Fotboll och politik hör också ihop. Blomstermåla har fått tillbaka Fredde Kling som tränare, vilket lär garantera att den röda kollektivistiska lagmaskinen vaknar. Blomstermåla kommer nu att klara sig kvar i fyran enbart på grund av detta. I Mönsterås, som i och för sig också är ganska rött, så har man ändå en annan tradition där enstaka spelare ibland framträder som individer, som lirare. Det blir kanske inte lika bra i slutänden, men absolut roligare att titta på. Ska bli intressant att se hur det går för kommunens lag i år. Blomstermåla lär som sagt hålla sig kvar i fyran. Mönsterås öden i femman beror helt på om de äldre är med och balanserar laget. Tränarkompetens finns. Då kan det bli en spännande mix, även om truppen känns farligt smal. Timmernabben lär springa igenom sexan om de har folk nog. Fliseryd lär väl som vanligt hamna någonstans i nedre mittenskiktet i samma serie. 

Inga kommentarer: