14 april 2016

Försnack - omgång 1 div 5 NÖ

På söndag kliver Mönsterås in i seriespelet för säsongen. För två år sedan var det elitfyran. Nu division 5. Hög tid att lämna turbulensen bakom sig och fokusera på det som väntar. I år lär det mer handla om att få stopp på hissen än att åka uppåt igen.

Utan att ikläda mig rollen som mörkerman kan man väl ärligt säga att förutsättningarna kunde ha varit bättre. Flera tongivande spelare har lämnad föreningen, även mitt under pågående försäsong. Laget är mycket ungt, men har några rutinerade rävar som kan styra upp det hela. Ett tag befarade jag att det inte skulle finnas något lag att ställa på planen. Det var sannerligen inte många spelare som redovisades på hemsidan. Nå, jag är inte ensam om att ha befarat det värsta och kanske har snacket haft en mobiliserande effekt. Nu talas det om runt 20 på träningarna, enligt Andreas Hauges nya GIF-blogg. Den senare är ett gott initiativ som Mönsteråsbloggen kommer att följa noga. Hauge är en duktig skribent. Länken hittar du i högerspalten och här.

Vad kan man då förvänta sig i år? I division 5 brukar det vara en charmerande blandning av ungtuppar på väg upp och veteraner som trappar ner. Det betyder att det är svårt att sia om motståndet. GIF:s unga lag riskerar att väga lätt i de fall motståndarna består av framstormande tungviktare mellan 35 och 43. Å andra sidan brukar en viss seghet i benen infinna sig med åren.

Det jag hoppas få se är mod kombinerat med förstånd. Hjärta och hjärna helt enkelt. Inga dumheter så att det blir röda kort, men en inställning med rötter som går djupt ner i GIF:s innersta källåder. Om GIF håller sig kvar så har man gjort det väldigt bra. Får man sedan behålla det här laget och se de yngre utvecklas så kan det med tiden leda högre upp i seriepyramiden.

För premiärmotståndet står Näshult, ett lag som jag aldrig har sett tidigare. Jag fick söka på Google för att få lite information. Näshult visade sig ligga en bit utanför Åseda. Laget är relativt etablerat i femman numera och har till och med varit uppe i fyran något år. Truppen är oerhört stor och även om de flesta är födda på 1990-talet finns några som såg dagens ljus på 1970-talet. Äldst är Bobby Nelson, född 1972, forward. 44 år alltså. Om han får spela är han garanterat den äldste jag sett spela seriespel på IP.

Försäsongen har för Näshults vidkommande mest inneburit förluster mot division 5 och division 6 lag. Man har släppt in många mål, men också gjort en hel del. Oliver Andersson alltså. Den 20-årige talangen har gjort mål i varje match under försäsongen. Varning utfärdas! Men defensiven…nja det verkar inte vara deras starka sida.

Mönsterås har inte heller övertygat resultatmässigt, men enligt vad jag har hört var matchen senast mot Blomstermåla den bästa för i år, trots förlust med 1-0.

Vi får väl se hur det går. Mönsteråsbloggen är givetvis på plats på söndag och hoppas möta en storskalig publik.

Som seden bjuder ska jag försöka tippa varje omgång.

16 april
Ankarsrum – IF Stjärnan 3-1
Ankarsrum var ett mittenlag i fjol, men tror man hamnar högre upp i år. Kan mycket väl vara med och slåss om seriesegern. Stjärnan kan nog vara med på övre halvan, men är troligen ett mittenlag. Här är Ankarsrum favoriter.

Målilla GoIF – Södra Vi IF 2-1
Målilla lär bli ett stabilt mittenlag, och kanske kan nykomlingen Södra Vi också hamna där. Målilla är ändå favoriter på hemmaplan.

Djursdala SK – BOIF 1-0
Två lag som jag tror får svårt att undvika bottenstriden. Hemmaplan får avgöra.

Horn/Hycklinge IF – Hjorted/Totebo 2-2
Horn/Hycklinge är nykomling, men har imponerat under försäsongen och slagit flera av lagen i denna serie. Ska bli intressant att följa. Hjorted/Totebo var ett mittenlag förra året, men kan nog komma på övre halvan i år.

Överums IK – IF Hebe 2-1
Överum kommer från division 4 och är svåra att få grepp om. Tror inte på direkt avancemang uppåt, men lär ändå vara med i toppskiktet. IF Hebe är väl inte heller någon kandidat till seriesegern, men kan mycket väl blanda sig i toppstriden. Svårtippat, men Överum är nästan oslagbara hemma.

17 april
Mönsterås GoIF – Näshults IF 3-2

Mönsterås unga lag lär inte få en enkel premiär, men Näshults defensiv har inte imponerat under försäsongen. Om GIF lyckas utnyttja det kan det nog bli poäng.

Inga kommentarer: