13 april 2016

Storgatan har förändrats mycket

Har klippt gräset, eller vad man nu ska kalla det, för första gången i vår. Det var nog mer en mix av konstiga små blåa blommor, maskrosblad, plommonkärnor, kvistar, lite mossa och så jord. Nu väntar det lilla landet med ogräs. Och så några hinkar eklöv i buskarna. Inom någon vecka kan det kanske se lite charmigt och vilt ut igen.


Igår var jag på en trevlig kulturafton där Roland Norén och Sven-Erik Nelsson berättade om Storgatan. Lärde mig mycket. Hör ofta människor som säger att gatan är sig lik från förr. Men börjar man granska gamla foton så finner man att ganska mycket är förändrat. Jag skulle vilja påstå att ju mer man studerar gamla foton och kartor, ju mer förändringar upptäcker man. Hur många vet exempelvis att det fram till 1870-talet fanns ett antal hus utmed Storgatan mellan Häradssparbanken ner mot Modeerska huset. Och på 1700-talet var hela området från Handelsbanken och bort mot Höjdens hotell full av små marknadsbodar som Kalmars borgare hade. De var alltså inte bostäder i egentlig mening. Utöver detta har vi alla de rivningar som genomfördes på främst 1960-talet.

Kartan från 1860-talet visar de rivna husen mellan platsen där Häradssparbanken ligger idag och det Modéerska huset. Det handlade om 6 hus som revs eller flyttades på 1870-talet. Husen stod där jag har markerat med röd linje. Dagens Torggatan är markerad med blåa streck. 1. Platsen för dagens bank. 2. Modéerska huset.

Inga kommentarer: