13 maj 2016

Fasadspel

Fredagen den 13. Inte mycket till fredagsmys idag alltså. Om man nu råkar vara skrockfull. Det finns det förstås ingen anledning att vara. Visserligen sker det statistiskt sett något fler olyckor denna dag, men det beror på att folk spänner sig och är nervösa, vilket i sig orsakar olyckor. Verkligheten är inte alltid vad den ser ut att vara.

Egentligen finner jag uppdelningen mellan vardag och helg tämligen meningslös, men det beror mest på att jag får jobba med det som intresserar mig. Det finns ju historiska orsaker. I bondesamhället hade man ingen större nytta av en sådan uppdelning, även om söndagen förstås var speciell av religiösa skäl. Men när människor i industrisamhället plötsligt började arbeta på mer eller mindre mentalt tröstlösa arbetsplatser, så blev fritiden allt viktigare. Den som arbetar i sitt anletes svett måste förstås få lugna ner sig med lite Let´s dance, några bärs och en chipspåse. Eller som förr med Hylands hörna. Absolut inget fel med det. Alla kan ju inte vara landshövdingar och vifta kortet.
Nu skriver lokaltidningen om rektorsavhoppet på Krungård. Som sig bör är rektorn lojal och hänvisar till personliga skäl och det så kallade livspusslet. Det är så det brukar låta, och ska man kunna skaffa en efterträdare med kort varsel är det förstås så här det måste låta. Men det kan vara en björntjänst.

Men man måste se bakom det som sägs utåt. Att tolka det som sägs officiellt från Mönsterås är ungefär som att tolka gamla kommunistorganet Pravda. Man måste ha de rätta nycklarna, se bakom flera lager och uppmärksamma detaljerna. Nu råkar jag veta att huvudskälet är avsaknad av resurser.
Jag har själv hört rektorn säga det. Någon jävla måtta får det väl vara på fasadspelet!

Trist och absolut inte första gången som den rika kommunen Mönsterås schabblar bort sina bästa chefer, eller för all del annan personal. Det finns exempel på lärare som gått på vikariat som kommunen har gjort sig av med bara ett par dagar innan kommunen skulle ha varit tvungen att anställa ”på riktigt”. Den kompetensen man gjorde sig av med gjorde snart succé som lärare i en annan kommun och blev förstelärare. Skulle kunna rada upp ett flertal exempel.
Låt mig få understryka att Mönsterås varje år går med ca 30-40 miljoner plus. Eftersom överskottet är på ungefär samma nivå varje år skulle man utan problem kunna skjuta in merparten i budgeten och därmed utöka personalstyrkan både på äldreboenden och skolor, liksom höja lönerna så att kommunen blir konkurrenskraftig som kommunal arbetsplats. Den kommun som varje år går med 30 miljoner i överskott har inte en välskött ekonomi, den har en felskött.

Det är historier som denna som gör att jag inte tänker ta bort Mönsteråsbloggens granskande sida när den får en nystart. Tvärtom ska den bli än skarpare och gå bakom fasaderna.
Därmed är det dags att gå in i helgen. För mig gör det ingen större skillnad, men jag visar gärna andra i min omgivning den respekten.

Bruce Springsteen är lite för stelbent för min smak, men han har gjort en och annan riktigt bra låt. Som denna bitterljuva skapelse, apropå fasadspel.


Inga kommentarer: