24 maj 2016

Miljö och människovärde

"Hyresgäst". Smaka på ordet. Visst är det vackert. Mina föräldrar var hyresgäster. Själv är jag enligt Mönsterås Bostäder "kund". 

Det finns en avgrundsdjup skillnad mellan dessa begrepp som man kanske inte tänker på vid en första anblick. En gäst är någon man gör allt för att vara till lags, någon man till varje pris vill ska trivas även om man själv får jobba hårt för det. Även om det kostar. En kund är en motpart på en ekonomisk marknad, ett objekt. Det behöver i andra sammanhang inte vara något negativt. Kund har inte med automatik en negativ klang, men det är mer formellt och mindre genuint mänskligt än gäst som har en djupare innebörd.  En kund är någon du i bästa fall håller på gott humör för att få in dina pengar. En gäst är någon du mer genuint bryr dig om.

De ord vi väljer avslöjar vårt samhälle och dess värderingar. Jag skulle kunna ge ett flertal exempel, men nöjer mig med ytterligare ett. Ofta hör vi fotbollsspelare kallas "produkter". "Han är en egen produkt", kan vi ibland höra. Och vi vet att gamla tiders idealitet allt mer har förvandlats till en själlös fotbollsmarknad. Kalmar FF har visst fått en målgörare av rang. Redan nu innan säsongen ens har nått halvvägs snackas det om att han ska säljas vidare till en annan klubb, likt en vara på en marknad. Horribelt!

Vårt konsumtionssamhälle har drivits så till sin spets att inte bara miljön hotas, utan också människovärdet. Det har till och med gått så långt att vi i effektivitetens namn aborterar foster med Downs syndrom.

Att miljön inte tål nuvarande konsumtionsnivåer vet vi redan. Mänskligheten har målat in sig i ett hörn. Företag måste sälja och människor måste konsumera för att företag ska gå bra och generera jobb. Vår planet verkar helt enkelt inte klara av denna logik.

Hela det industriella samhället och dess fortsättning kommer i ett historiskt perspektiv förmodligen visa sig ha varit ett enda stort feltänkt, ett historiskt brott mot naturens ordningar. Trots materiell välfärd, teknologiska framsteg och sjukvårdens revolution, så visade sig helheten inte hålla. 

Det är kutym att avsluta en kritik med ett alternativt förslag. Men det finns inga enkla lösningar. Att forma ett hållbart samhälle är ett långsiktigt arbete som kräver uppoffringar och de flesta är ärligt talat inte beredda att göra de uppoffringarna. och så länge den tekniska utvecklingen inte går hand i hand med den moraliska resningen så finns det all anledning att vara pessimist.

Inga kommentarer: