3 juni 2016

Det ska vara gratis...

Håkan Hellström är ett bisarrt fenomen. Tänk att missa varenda ton och ändå vara så populär. Kanske uttjatad kritik, men den ska upprepas tills den blir en sanning. Sången som en del av populärmusiken måste få upprättelse. Musik handlar om så mycket mer än att skapa eufori. Visst är Håkan sympatisk och gillar Morrissey, men det räcker inte riktigt. Han sjunger ju inte som Morrissey direkt.

Läste i tidningen att det kom så lite folk på Håkan Hellströms konsert i Oskarshamn för 10 år sedan att IK Oskarshamn höll på att gå i konkurs. Det bristande intresset tolkas i artikeln som att det då fanns en ”gratis-kultur” i Oskarshamn. Kanske var det bara så att de hade god smak.

Annars är ”gratis-kulturen” ett ofog. Vi har i princip fått en hel generation som har fått för sig att kultur i alla lägen ska vara gratis. Man har vant sig vid att ladda ner musik olagligt, stjäla bilder, läsa gratis artiklar och gå på stadsfester med gratis konserter.

Samma fenomen finns även i Mönsterås. Hörde ryktesvägen att det inte varit så många betalande på årets bluesfestival. Vi får väl se om det bekräftas eller inte. Men hur som helst fylls ju torget av folk när det är gratis allsång mitt i sommaren. Då tar det kanske emot att betala några hundra för blues av världsklass. Vi har blivit bortskämda.

Samma fenomen är det med föredrag. Det ska helst vara gratis, oavsett hur många veckor man lagt ner på förberedelser.

Visst – jag sätter en ära i att sälja till så lågt pris jag kan. Bakom finns tanken att även den med liten inkomst ska ha en chans att köpa mina böcker eller gå på mina föredrag. Men givetvis ska man värdera även kultur.

Men för att återvända till trenden ”att inte kunna, men ändå sälja”. Den som säljer flest böcker i Sverige torde vara Camilla Läckberg. Jag har ibland kritiserat dem som kritiserar henne. Det luktar mest avundsjuka. Helt oduglig på att skriva är hon ju faktiskt inte heller. Men ärligt talat så finns det flera amatörförfattare som är betydligt bättre. Allt handlar om marknadsföring eller avsaknad av sådan. Och så är det ju en fördel om mediokra författare kan ha ett stort förlag i ryggen som skriver om och rättar till alla fel och brister.

Nu tar jag helg med fotboll på IP och senare ett glas rött. Ingetdera är gratis.


Trevlig helg!


1 kommentar:

Lars Nygren sa...

Jaså du Jonny . Du vågar ifrågasätta Håkan Hellström. Det gör jag också. Men du är lite orättvis. "Att missa varenda ton" är att ta i. Det handlar snarare om drygt hälften