25 juni 2016

Midsommar - a work of art

”Tack för boken, jag hoppas jag hinner läsa den innan jag dör.”
Orden från kvinnan som just öppnat dörren och som nu höll i boken jag räckt henne fick mig att studsa till. Jag visste inte att hon var döende. Jag visste inte ens att hon var sjuk. Men hon hann läsa boken och jag känner mig hedrad att hon valde att lägga några av sina sista dagar i livet på min bok.

Bland det mest smärtsamma jag vet är att inte nå fram till en människa. Det behöver inte bero på språkförbistring, utan kan lika väl bero på olika referensramar eller ovilja att lyssna. Värst blir det när två som vill förstå misslyckas. När man inte når varandra på djupet.

Midsommar – som egentligen borde vara vår nationaldag. 6 juni har ärligt talat inte så mycket att bjuda på. Att Gustav Vasa blev kung? Vad gjorde han med Småland? Nej 6 juni är ett projekt från överheten. Midsommar är den folkliga nationaldagen.

Av någon förunderlig anledning har jag aldrig varit berusad en enda midsommar. Det beror tyvärr inte på något slags ställningstagande. Det har bara blivit så. Berusade människor är så trista att titta och lyssna på. Och sedan jag fick barn finns det inte ens på kartan.

I år innebar min midsommar en tokförkylning. Hade det ändå trevligt på annan ort med nära och kära. Ikväll blir det kurering hemma. Sedan ska jag försöka komma ut lite i naturen. Den brukar inte vara min vän, men jag ska ge den en chans.


Bland det värsta jag vet i litteraturen är så kallad ”feel-good-litteratur”. Ändå dristar jag mig att skriva – ha inte för låga tankar om dig själv.


Inga kommentarer: