5 oktober 2016

Spridda noteringar

Det sägs att de ensamkommande flyktingbarnen ska flytta från det gamla tingshuset/biblioteket och att huset ska bli kontor för kommunalanställda. Eftersom huset är ett av Mönsterås äldsta (invigt som tingshus år 1800) med stort kulturellt värde, så tycker jag att det borde få en mer offentlig karaktär och vara öppet för allmänheten. Kan man tänka sig att områdets kulturkaraktär får en förlängning här med utställningar och liknande?

Den här vackra kalkstenstrappan tog man olyckligtvis bort när huset slutade vara bibliotek.
Plötsligt händer det. Har länge sökt Zambas sista LP, Mellan natt och dag, men så idag fick jag se den till fast pris på Tradera. 150 kr kan tyckas vara ganska mycket för en gammal vinylskiva, men denna är inte så vanlig, så det kan det vara värt för en komplett Zamba-samling. (Ikväll hittade jag samma skiva på Shalom 10 ggr billigare. Dessutom med singeln Det mås i Mönsterås i. Sånt händer.)

Zambas sista LP. Nu har jag alla LP-skivor med Zamba, samt givetvis Här mås i Mönsterås på både skiva och kassett.
Gunnar Nilsson, LO:s ordförande 1973-1983, kom ifrån Ruda brukar man säga. Och visst arbetade han på glasbruket där och hade även en kortare karriär som fotbollsspelare i Ruda IF. Men han föddes 1922 i Skrufshult i Mönsterås socken där fadern Ernst Bernhard Eman Nilsson var statare. Modern hette Signe Ingeborg Lövenborg. Familjen flyttade vidare till Högsby socken 1929. Men det var i Mönsterås socken som Gunnar hade sina närmaste rötter på sin fars sida i byar som Kråkerum, Mölstad och Elgerum.


Gunnar Nilsson (Foto: Wikipedia)

1 kommentar:

Lars Nygren sa...

Jag blir tvungen att hålla med dig än en gång, Jonny. Tingshuset är en gammal vacker byggnad, väl värd att ta hand om på bästa sätt. Jag missunnar inte kommunanställda en trivsam kontorsmiljö men det vore kanske trevligare med ett vidgat nyttjande enligt dina idéer.