2 november 2016

Turbulensen på skolförvaltningen fortsätter...

Turerna kring de två administratörerna som fått sparken från Skolförvaltningen blir allt underligare. Så länge de jobbade under förre skolchefen, Göran Pettersson, gick det uppenbarligen bra. I ett brev till kommunalrådet tar han dom i försvar och kallar dem ”trotjänare”,” lojala”, "professionella" och ”uppskattade”. Han hade som det verkar en förmåga att ta tillvara på administratörernas förmåga att säga till om saker inte sköttes på ett bra sätt. Jag publicerade brevet häromdagen och det kan läsas här.

Jag träffade Göran vid ett tillfälle och hade en del kontakt med honom via mejl under årens lopp. Vi var inte alltid eniga, men jag upplevde honom som en rejäl karl. Tror inte han kallar sina fd anställda för dessa ord om han inte har täckning för det.

Men så kom en ny skolchef, därtill ny personalchef och ny kommunchef, och då plötsligt får de kicken. Nya skolchefen försökte uppenbarligen få dem varnade på förre personalchefens tid, men det misslyckades. Men när det blev en ny personalchef så gick det bättre.

Man kan fråga sig vem som har rätt att ge någon sparken och vad som gäller. Facket har uppenbarligen bara informerats muntligt, utan några som helst förhandlingar. Ett riktigt klavertramp av kommunen och det kan faktiskt leda till att de får betala dryga skadestånd. Kanske sitter kommunen på ett sällsynt godtagbart skäl för uppsägning, annars är det så klantigt agerat att det helt enkelt är obegripligt. Och även om man skulle råka ha skäl nog, så är det ju en självklarhet att man förhandlar med facket. Men det är ju inte givet att man hade godtagbara skäl. Det räcker ju inte med att vara rak och ärlig, i kommunens ögon obstinat, för att få kicken.

Blir situationen helt omöjlig får man väl köpa ut skolchefen också. Det kan alltså bli rejält dyrt för medborgarna i slutänden.

Jag befarar att facket kommer att vika ner sig. I artikeln i dagens OT verkar de bara vilja veta vilken ordning som nu gäller i kommunen. Inte ord om att man tänker göra allt man kan för de sparkade.

Kommunen kanske ville statuera exempel. Så här går det om man tar sig ton mot en kommunal chef i Mönsterås. Tillbaka till tystnadens kultur. Rättning i ledet.

Hög tid att kommunen slutar lägga locket på. Det är alla vi medborgare som utgör kommunen, det är våra skattepengar och våra skolor. Och jag vill att det ska vara öppet och rakt i kommunikationerna mellan anställda och chefer, utan rädsla för straff.

Inga kommentarer: