28 april 2018

Rödgrön röra på Örnehed när Stjärnan och Mönsterås delade på derbypoängen

Det var upplagt för stekhett derby mellan gröndräktade IF Stjärnan och rödprydda Mönsterås GoIF. Solen sken, ibland i alla fall, och det var en trogen liten skara supportrar för båda lagen på plats. Men för varje minut som gick av första halvlek så sjönk stämningen en grad. Inte ens en tung skuttig gräsmatta, ja ingenting i hela världen, kunde ursäkta det bedrövliga spel publiken bjöds på. Jag tror aldrig jag har sett så många bollar slås bort i hyfsade lägen som de första 45 minuterna av rödgrön röra.

Mönsterås kom till spel utan sina avstängda tränare som uppenbarligen varit lite för engagerade under förra matchen. Därutöver var Idris Eliassi avstängd. Ett tungt offensivt avbräck.

Matchen började tempofattigt. Stjärnan hade mest boll och rullade runt, medan Mönsterås försökte hugga framåt. Men det var ju det där med alla bortslagna bollar. Det enda av dramatisk karaktär som hände var att Milad Eliassi faktiskt gjorde ett mål för Mönsterås som domaren först godkände. Men efter en kontakt med linjedomaren fick Stjärnan frispark. Målet underkändes och det kändes minst sagt underligt eftersom huvuddomaren stod bättre till. I slutet av halvleken fick Stjärnan något som kan liknas vid ett friläge men Mönsterås duktige målvakt räddade med ryggen. Även Mönsterås hade en farlig chans.

Andra halvlek blev betydligt trevligare när spelet öppnade upp sig vilket ledde till flera chanser för båda lagen. Nu hettade det till på allvar när lagen visade lite vilja och gick för seger. Och det blev onekligen en nervös sista halvtimma idag. Som publik är man ju helt hjälplös. Mönsterås skapade fler riktigt heta chanser, men Stjärnan hade en boll i stolpen, så 0-0 får ändå betraktas som tämligen rättvist.

En poäng borta i ett derby mot Stjärnan är helt ok mot bakgrund av de avbräck vi hade idag. Och med lite bättre skärpa i avsluten kunde det mycket väl ha blivit seger. Jag tycker Mönsterås har ett ganska så stabilt lagbygge trots allt. Det finns en tanke i spelet och även defensivt gjorde många en bra insats idag med Hauge som mittbacksgeneral av vikt. Stjärnan? De har sin Sebastian Karlsson som styr spelet och en duktig liten spelare där framme. Jag har sett bättre upplagor, men det är svårt att tycka illa om det lilla laget från Påskallavik med sin trevliga idrottsplats. Mönsterås går framåt mot nya segrar.

De trevlig läktarna på Örnehed fylldes sedan av folk.