20 juni 2018

Mönsterås visade attityd och vann övertygande

Efter den olustiga förlusten i Ruda förra helgen var vi nog en del som var lite oroliga för hur det skulle gå ikväll mot Bäckebo som har övertygat offensivt hittills den här säsongen. Låt vara att man också har släppt in en hel del mål. Men efter en trevande start tog Mönsterås över matchen och kunde till slut vinna komfortabelt med 5-0.

Matchen började annars avvaktande och lite tafatt från båda lagen. Mönsterås letade passningar i djupled och Bäckebo försökte lyfta fram folk på fasta situationer eller komma i omställningar.

Men efter 20 minuter tog hemmalaget över allt mer av det kreativa spelet. Mönsterås hade bland annat ett två mot ett-läge, men det avgörande skottet gick utanför. Några minuter senare nickade Ako Eliassi klockrent i ribban efter en hörna.

Bäckebos omställningar var dock ganska farliga och kort därefter fick bortalaget sin första målchans där man i princip hade öppet mål, men bollen studsade till konstigt i det avgörande momentet.

Mönsterås hade sedan ytterligare en nick på hörna som Bäckebos spelare rensade bort på mållinjen. Halvleken såg ut att bli mållös när en Mönsteråsspelare revs ner i straffområdet. Ako Eliassi klev fram och satte bollen säkert i nät i halvlekens sista minut. Ett välförtjänt ledningsmål efter att Mönsterås hade dominerat de sista 20 minuterna.

Inför andra halvlek var jag ändå lite orolig för Bäckebos omställningar och det dröjde inte länge förrän Bäckebo kom fram just på det sättet. Bäckebospelaren hade i princip öppet mål och Adam i Mönsteråsmålet såg överspelad ut. Men just som bollen skulle gå över hans kropp som då var i vågrät position, så lyckades han sprattla till med benet i luften så att bollen gick över målet. En av de svettigaste räddningarna jag har sett under alla år jag följt lokalfotbollen.

Men sedan var det nästan bara Mönsterås som låg på för fler mål. I den 55:e minuten kom så 2-0 efter en tilltrasslad situation i straffområdet där Robin Lund höll sig påpassligt framme. Minuten efter var det Ako Eliassi som kunde göra sitt andra mål för kvällen efter fint förarbete av Sabbah Mustafai och Idris Eliassi.

Mönsterås spelade nu med en helt annan energi än jag sett tidigare. Målen gav självförtroende och plötsligt var man vinnare även i närkamperna. Så fick hemmalaget en indirekt frispark och som en direkt följd av den kunde Idris göra 4-0 efter 61 minuter.

Bäckebo försökte sedan lyfta upp spelet för att om möjligt försöka få in reduceringsmål, men ett gediget försvarsarbete och ett par fenomenala målvaktsinsatser satte effektivt stopp för de planerna. En gång kom Bäckebo tre mot en, men Mönsteråsspelaren kunde ändå vinna bollen. En typisk scen den här kvällen. Målskyttet avslutades istället i minut 82 då hemmalagets frenetiskt springande Sabbah Mustafai gjorde 5-0 helt på egen hand.

Mönsterås tog 3 mycket viktiga poäng, samtidigt som självförtroendet bör ha stärkts ordentligt. Förutom segern var det en fröjd att se attityden i Mönsterås ikväll. Man visade prov på fin kämpaglöd i en helgjuten laginsats. Extra plus till Adam som gjorde några fenomenala räddningar och Sabbah som var överallt på planen och sprang med en aldrig sinande energi. Efter 20 halvtråkiga minuter i början blev det en underhållande fotbollskväll på IP.