26 oktober 2018

Fejk-fredag


Att man inte sprider lögner om andra bara för att man kanske har haft någon kontrovers någongång någonstans borde vara en självklarhet, det tillhör en outsagd god ton, men tydligen inte i dessa fejk newstider.

Häromdagen fick jag besök av en bekant. Efter en stunds samtal fick jag plötsligt veta att hen vid ett tillfälle hade träffat en hög politiker i Mönsterås och då börjat samtala om mina föreläsningar och böcker som min bekant då råkat lovorda. Den högt uppsatta politikern skulle då ha sagt något ytterst förklenande om mig, något som inte bara var en åsikt utan en ren lögn om mitt yrkesliv.

Vad gör man i det läget? Man gör som vi historiker brukar göra - går till källan. Och vid närmare undersökning visade det sig att den högt uppsatta politikern aldrig hade diskuterat mig i något som helst sammanhang överhuvudtaget privat. Reaktionen var av det slaget att jag inte har någon som helst anledning att betvivla politikerns ord eller ifrågasätta hans karaktär.


Men den här typen av karaktärsmord blir allt vanligare i dagens samhälle. Vi lever i en tid där man kan fabricera såväl nyheter som påhitt om andra människor (i det här fallet riktat både mot mig och politikern), och därtill komma undan med det.

Denna trenden är inte specifikt förknippad med Mönsterås även om vi har en väl utvecklad skvallerkultur. Jag har skrivit om den i mina memoarer och den är ett centralt tema i varje deckare jag ger ut. 

Mönsterås tätorts industrialisering började bl.a på Kuggås med tändsticksfabriken och flera möbelsnickerier. Men inte bara där. Faktum är att industrialiseringen också började på tomterna bakom några av Storgatans mest präktiga hus. En del tomter i sluttningen ner mot hamnområdet var att betrakta som små industriområden. Man brukar säga att Storgatan var finrummet och Sjögatan vardagsrummet. 



En sådan industri var Åckerströms ångfärgeri och ullspinneri (på tomten nedanför nuvarande Klänningshop). Det var ju ett hantverk också, men drevs med ångmaskiner. Hans tomt låg till höger om den kvarn som syns i bilden. Två tomter där utgjorde ett mindre industriområde. Åckerström hade sin verksamhet från början av 1890-talet och drygt 20 år framöver. Kvarnen flyttades till Öland på 1910-talet.

Dags att presentera veckans låt som blir en gammal klassiker med Simple Minds.






Inga kommentarer: