18 april 2019

Det gammalmodiga funkar - fredagsinlägget på en torsdag


Så här i stilla veckan kommer det traditionella fredagsinlägget redan på skärtorsdagen. Imorgon har jag annat för mig. Men vem bryr sig om stilla veckan längre. GIF har sin seriepremiär på långfredagen. Sekulariseringen är fullbordad. Men för all del, gå nu ner till IP och stötta grabbarna. Krokstorp kommer på besök. Kl 12 börjar det. Låt det nu inte bli något långfredagslidande på fotbollsplanen också. Det räcker med det vår frälsare fick genomlida för ett par tusen år sedan.

Annars då? I tisdags höll jag föredrag om häxprocesser och gammal folktro. Det blev 70 personer och fullsatt. Dessvärre var det några som inte fick plats, då man inte får ta in hur många som helst i lokalen. Sådant gör mig alltid ont i hjärtat, samtidigt som det förstås är roligt att historieintresset är så stort i Mönsterås. För egen del kände jag mig i bra form.

En del menar att föredrag är gammalmodigt och att man måste förnya pedagogiken. Människor orkar inte sitta stilla och lyssna, sägs det. Prästerna får rådet att predika högst åtta minuter. Ändå sitter människor tysta och stilla i en timme eller en och en halv under traditionella föredrag. Man ska aldrig underskatta publiken. Man behöver inte alltid krydda med diverse lattjo lajbans. Låt oss ibland få vara seriösa, låt vara att man alltid kan krydda ett föredrag med en och annan absurd eller dråplig historia. Men verkligheten i sig är ofta så absurd att det räcker så.

Vän av anständighet och Jantelag tycker måhända att jag berättar för mycket om mina föredrag. Men då skall man ha i åtanke att det är i princip det enda jag kan, förutom att knåpa ihop en och annan bok ibland. Jag skulle aldrig skjuta iväg ett föredrag från höften. Att vara väl förberedd är att visa publiken respekt. De har kommit dit för att de är intresserade, gett mig av sin tid och därtill betalat.

Jag har börjat spela något som heter Quiz Planet på FB. Om inte annat så visar det ju hur okunnig man är på allt utom historia och möjligen geografi. Min dotter vinner också ofta över mig då hon kan en hel del, även om skönhet och kändisar där mina kunskaper är helt obefintliga. Men kanke kan detta bli en quick fix för att bli mer allmänbildad.

Många kristna lever sig in väldigt påtagligt i påskveckans skeende. Det är ju helt begripligt och logiskt. Jag har svårt att göra det. Får nästan dåligt samvete. Beror det på att jag inte förmår känna tillräcklig tacksamhet? Beror det på bristande inlevelseförmåga? Beror det på att livet är fullt av bekymmer? Jag behöver just nu bara få vila i Guds nåd utan att prestera något vid påsk.


Se så vackra brandbilarna var förr. Tror den är från 1940-talet. Den påminner mig just nu om att tillvaron i mycket består av att ”släcka bränder”.



Häromdagen tog jag en fika på anrika Nelssons. Skylten där det står Konditori Kajutan återfinns numera vid hembygdsgården.

Med detta önskar jag läsekretsen en glad påsk efter en bedrövlig långfredag! Avslutar med en låt från danska Gangways nya skiva. Bandet har släppt sin första skiva på 20 år och den når inte riktigt upp till 80-talets mästerverk Sitting in the park. Men några ganska bra låtar har den absolut. Popkänslan sitter i. Därefter en äldre klassiker med Silversun Pickups, som också är en av mina favoritlåtar i popgenren.




Inga kommentarer: