17 april 2019

Div 6 Oskarshamn - ett getingbo

Äntligen! Nu börjar det vi lokala fotbollsnördar i mellersta länet väntat på. Seriespelet i div 6 Oskarshamn. Detta är livet! Att åka runt och se gamla idrottsplatser, fotbollsplaner i varierande skick, avsmaka korven, snacka skit med gubbarna på södra stå. Och för all del - matcherna också.

Serierna i division sex brukar sällan bli särdeles spännande, om än ganska underhållande. Men i regel är det ett eller två lag som är överlägsna alla andra och som rycker tidigt i god tid före sommaruppehållet. Så var det för två år sedan då Mönsterås spelade i sexan första gången. Mönsterås och Lojal var överlägsna. Spänningen bestod i vilket lag som skulle komma etta eller tvåa. Och ser vi tillbaka på förra årets serier på den nivån så får vi ett snarlikt mönster. I nio av tio div-6-serier i Småland 2018 så var det ett eller två lag som var helt överlägsna i toppen. Och i den tionde hade segrande lag i alla fall fem poäng till godo.

Kommer vi i år att få se samma mönster i div 6 Oskarshamn? Nej jag är inte alls säker på det. För en gångs skull kan det nog bli flera lag som inte bara vill utan som har en bra chans att blanda sig i toppstriden. Här finns så vitt jag kan bedöma flera lag som inte kommer att bli slagpåsar.

Ett av de lag som bör vara med i toppstriden är Mönsterås. Visst är laget ganska ungt, men här finns även en del erfarenhet. och jag tror mixen av unga hungriga spelare och äldre med rutin kan bli en blandning som räcker till någon av de tre första platserna. Stämmer den laguppställning som anges på Smålands FF finns här viktig rutin i Ako Eliassi, Manfred Löfström och den comebackande Daniel Skaret. Den sistnämnde är ju redan en levande legend i GIF med sina tidigare 16 säsonger i klubben. Även Andreas Hauge får man väl trots sin ungdom numera räkna in bland de rutinerade. Om Milad Eliassi också är i spelbart skick så har vi ju där en spelare som är på en nivå man sällan ser i div 6. Sedan har vi några yngre som jag tror kan ta stora kliv framåt i år. Mönsterås kan om man undviker för många skador och avstängningar blanda sig i toppstriden, samtidigt som man inte kan ställa allt för höga krav. Visar man hög moral blir det definitivt övre halvan i alla fall.

Ett annat lag som definitivt bör hamna där är Kåremo. Kåremo slog Mönsterås med 1-0 under försäsongen och har en bred trupp. Man verkar satsa uppåt helt enkelt. Samtidigt förlorade Kåremo mot Läckeby i samma serie med 4-1 nyligen. Så Läckeby blir säkert också att räkna med i toppen. Rockneby har också gjort en bra försäsong och spelat jämnt och till och med vunnit över lag från div 5. Storfavoriten är kanske trots allt BB 2001. Under försäsongen har man slagit ett par division 5-lag med bra mariginal och har spelare i truppen som bör räcka långt. Något av dessa lag bör stå som seriesegrare och de andra kämpa om kvalplatserna.

Ariel, Fliseryd, Långemåla, Alsterbro, Tuna Södra och Krokstorp får nog svårare att blanda sig i toppen men osvuret är bäst. 

Så här tippar jag att serien slutar:

1. BB 2001.
2. Läckeby
3. Mönsterås
4. Kåremo
5. Rockneby
6. Fliseryd
7 Ariel
8. Krokstorp
9. Långemåla
10 Alsterbro
11. Tuna Södra

Ikväll börjar serien med några matcher. Så här tippar jag första omgången där Kåremo står över.

17 april
IK Tuna Södra- Fliseryds IF 1-3
Vet inte alls var de här lagen står, men Fliseryd hoppas jag är lite på gång i år. Här kan det bli seger. Tuna Södra borta kan dock utveckla sig till en mardröm. Jag har varit där och sett hur det kan bli.

Rockney IK - Långemåla IF 3-1
Räkna aldrig bort Långemåla. Likväl tror jag Rockneby är ett starkare lag som kniper tre poäng i premiären.

IF Ariel - Läckeby GoIF 1-4
Läckeby bör vara snäppet bättre, men även här får man varna lite för Ariel på deras hemmaplan. Den är inte alltid så lättspelad. Har vildsvinen hållit sig borta?

18 april
BB 2001 - Alsterbro IF 4-1
BB 2001 bör bli ett topplag och hemma mot Alsterbro som jag i och för sig inte vet något om, så bör man vinna komfortabelt.

19 April
Mönsterås GoIF - Krokstorps IF 3-1
Mönsterås vet man aldrig riktigt var man har. Det kan bli lite ojämna prestationer, men ska man hamna på övre halvan är Krokstorp ett av de lag man bör slå. Går det inte troll i bollen så bör man vinna.



Inga kommentarer: