19 april 2019

Mönsterås vann svajig premiär

Långfredagen bjöd på 15 grader och solsken när Mönsterås och Krokstorp möttes i premiären i div 6 Oskarshamn. Matchen matchade inte riktigt vädret vad gäller skönhet och kvalitet, men det blev i alla fall en spännande tillställning där Mönsterås till slut kunde vinna med 4-3 efter att ha tvingats spela med en utespelare i målet sista halvtimmen.

Drygt 40 personer hade letat sig ner till IP för att bevittna premiären. Den något skumpiga planen inbjöd väl inte direkt till något finlir, men man kan inte enbart skylla på den att felpassen var så många. Första tjugo minuterna var Mönsterås uppspel helt avgörande för de omställningar Krokstorp fick. Indirekt var det också slarv i uppspelet som gav bortalaget den chans som sedan gav straffen. Mönsterås målvakt rusade ut, räddade bollen men drog in den i straffområdet med händerna. Då blir det tydligen straff och inte frispark. Krokstorp förvaltade gratischansen väl och pangade in 1-0 efter bara några minuter.

Mönsterås spel fungerade inte alls första kvarten även om man lyckades få några hörnor som dock slarvades bort för lätt. Där har man 80 procents förbättringspotential. Sakta men säkert fortsatte man ändå mala på framåt och till slut fick Robin Lund bollen på vänsterkanten efter en fin framspelning och kunde göra 1-1 efter ett välplacerat skott.

Hemmalaget började nu komma i fler anfall och det dröjde inte länge förrän Mönsterås pigge forward Valon Seferi kunde sätta 2-1 efter ett snyggt skott rakt upp i nättaket.

Mönsterås började ligga lite tätare på Krokstorps spelare och då blev det genast bättre. Domaren blåste i nästan varje närkamp vare sig det var oschysst eller inte, så då är det svårt att spela fysiskt. Mönsterås gick i alla fall till halvtidsvila med en ledning på 2-1.

Andra halvlek började som den första. Mönsterås gav bort bollen i uppspelsfasen och Krokstorp var nära att kvittera direkt. Och minuten senare gjorde man också det med ett långskott som målvakten tippade in. Inte otagbart, men lite överraskande och lurigt skott.

Efter några riktigt dåliga minuter fick Mönsterås en hörna där Andreas Hauge var ytterst nära att nicka in 3-2. Övar man på den typen av hörnor bör han kunna nicka in några under säsongen. Kort därefter blev Mönsterås målvakt liggande och tvingades gå ut skadad. Ersättaren hette Anton Skedebäck och är utespelare.

I det läget handlar det om att skydda målvakten så att han inte utsätts för allt för svåra utmaningar. Mönsterås gjorde det genom att anfalla. Anfall är bästa försvar brukar det ju heta och det visade sig vara en bra strategi.

Efter några vimsiga minuter direkt efter att målvakten gått ut började anfallen komma tätare. Med tjugo minuter kvar kom så 3-2 till Mönsterås i trasslet efter en hörna där Andreas Hauge höll sig framme.

Krokstorp kämpade desperat för att få in en kvittering och hade en boll i ribban. Men kort därefter fick en Krokstorpsspelare rött kort sedan han fällt en Mönsteråsspelare i friläge. Den efterföljande frisparken slogs bra av Milad Eliassi. Målvakten räddade men på returen höll sig Dino Kamenjas framme och petade in det oerhört viktiga 4-2.

Mönsterås lyckades freda målvakten från allt för avancerade ingripanden och kom i flera anfall som kunde gett fler mål. Hemmalaget såg ut att ha hyfsad kontroll på matchen, men i tredje övertidsminuten lyckades Krokstorp få in en reducering till 3-4. Men då var det bara sekunder kvar av matchen och domaren blåste ganska omgående av tillställningen.

Mönsterås gjorde en ganska svajig och emellanåt rent av dålig match. Men…när man fick målvakten skadad så blev man plötsligt mer fokuserade och sista halvtimmen gör man det ganska bra ändå. Det är uppspelen och intensiteten som kan bli bättre. Framåt såg det ganska piggt ut med Valon, Skaret och Dino. Milad och Ako gjorde helt ok insatser på mitten och Hauge gjorde trots något misstag en stabil insats. Det är samspelet som kan bli bättre. Och så hoppas jag att målvakten inte var allvarligt skadad. Det är vad jag vet den enda vi har. Hur som helst. 3 poäng i premiären och det känns alltid gott.

Krokstorp var ett ganska bra division-6-lag och lär vinna matcher framöver. Det är inget stryklag som förlorar med 10-1 och liknande. Så se upp!

Jag svajade också idag och glömde faktiskt ta kort. Det ska inte upprepas.