20 juni 2019

Låt aldrig någon annan definiera ditt människovärde

Att det finns ett objektivt människovärde som står över hudfärg, etnicitet, kultur, kön, religion, ålder, prestation, karaktär, personlighet  framgångar och misslyckanden har varit en hörnsten i de flesta formuleringar om mänskliga rättigheter. Vad man sedan fäster det objektiva i kan skifta. En del kopplar det till Gud, andra i filosofiska resonemang och ytterligare några menar att det räcker med en överenskommelse.

I praktiken ser det ofta annorlunda ut. Det kan handla om tydlig diskriminering, även om lagstiftning där ofta ger ett skydd. Men det kan också ta sig mer diffusa och svårbevisade uttryck som att man motarbetas eller utsätts för diverse maktmekanismer. Jag har själv upplevt en del som mest bottnar i att jag kommer från enkel arbetarklass, men också ett förakt gentemot boklig bildning. Eller just den kombinationen - en arbetarunge som studerat. Andra kan vittna om att de särbehandlats pga kön eller hudfärg eller kultur.

Och så har vi fenomen som kränker människovärdet utan vi en reflekterar över det längre. Det kan vara könsmaktsordningar, klassbarriärer eller kränkningar av människor pga ålder. Vem bryr sig exempelvis om fostrets människovärde trots att lagstiftningen säger att även hen är en skyddsvärd individ?

Låt aldrig någon annan definiera ditt människovärde.

Inga kommentarer: