12 juli 2019

Sista semesterdagen

Så var man då redan på sista semesterdagen. Upplevelsen är att tiden går snabbare ju äldre man blir. Men det är fejk. Tiden går inte snabbare. Det är en hallucination. Det är ungefär som de som upplever att samhället har blivit mer farligt och hotfullt, samtidigt som våldsbrotten över tid faktiskt har blivit färre. Det är bara stressen inför det oundvikliga som skapar skenet av flyende tid. Har hur som helst 5 semesterdagar kvar i år som jag inte har planerat in än.

Det pågår en diskussion om värderingar och svenskhet i vårt land. En grundläggande tanke i moderna demokratier är att det ska räcka med att följa lagarna. Därutöver råder samvetsfrihet, åsiktsfrihet och värderingsfrihet. Varken Ebba Busch Thor eller Jimmie Åkesson ska således tala om vilka värderingar vi medborgare ska ha. Följer man lagen så räcker det. Allt annat ska de bara skita i. Detta oavsett hur avskyvärda jag anser att den andres värderingar är. Punkt.


Vad är då svenskhet? Man får då skilja på etnicitet och medborgarskap. Etnicitet kan säkert vara spännande om man släktforskar, men i en modern demokrati är det förstås medborgarskapet som definierar om man är svensk eller inte. Min fru har exempelvis finska rötter, men är likväl svensk eftersom hon är svensk medborgare. Som svensk medborgare ska man följa lagarna och göra sitt bästa för att försörja sig, betala sin skatt etc. Sedan är det förstås trevligt och bra om man kan en del om svensk kultur. Men det är ju inte så lätt. Det vet inte minst vissa partiledare. Ebba Busch Thor kunde ju inte ens ange vilka som skrivit de svenska klassikerna Giftas och Gösta Berlings saga. Bakläxa! Skulle hon verkligen klara ett prov i svensk kultur?

Tog en runda i Mönsterås äldsta hus, den Modéerska handelsgården. Det är nog 10 år sedan nu som jag skrev en artikel om husets äldsta historia och kunde visa noteringen att det kallas nybyggt 1726. Sannolikt är husets äldsta delar så gamla. Ändå envisas Länsmuseet, eller om det är Länsstyrelsen, med att datera det till perioden 1748 till 1778, en datering som helt grundar sig på misstolkningar av gamla kartor. Tio år alltså utan att ny forskning lyckats få officiell status. Segt! Men man kan ju alltid läsa min artikel i Stranda eller i "På Åsen". Sedan har man förstås byggt till det och inrett det under årens lopp. Det mesta där inne är nog från 1800-talet, men tror en av kakelugnarna är från 1700-talet.

















Därmed får jag önska en trevlig helg! Avslutar med veckans två låtar. En ganska ny låt med norska Delillos och så Everything but the girl från en skiva som firar 25 år i år.



Inga kommentarer: