11 december 2019

Om politiken och demokratin


Minns när ett val i Algeriet underkändes därför att islamisterna vann (eftersom de skulle ha avskaffat demokratin). Minns också när människor helt seriöst diskuterade om man borde förbjuda partier som SD mot bakgrund av såväl deras nazistiska bakgrund som deras nuvarande extremnationalistiska partiprogram. Numera ska det samtalas, förhandlas och visas respekt eftersom så många röstar på dem. Utvecklingen de senaste åren är ett tydligt historiskt exempel på avtrubbning där det extrema med tiden normaliseras.

Det finns onekligen en del mer eller mindre etnorasistiska och odemokratiska inslag i SD som kan antas strida mot grundlagen. Ja, SD har faktiskt som enda parti röstat nej till den grundlag vi har idag. Vi kan också se hur de allt som oftast kommer med förslag som ska förminska såväl Public Service som den fria kulturen. Likaså ska människor som jag kunna förlora mitt svenska medborgaskap om jag inte anses vara lojal med den svenska nationen. Så jag kan mycket väl tänka mig att det skulle kunna finnas goda argument för att föreslå ett förbud, oavsett hur många väljare de har. Ibland kan det faktiskt vara demokratiskt att förbjuda ett parti om partiet hotar demokratiska grundvärden och vår hävdvunna svenska frihet. Det är förstås svåra gränsdragningar. I nuläget finns inte det utrymmet.

Förbud är inte heller det optimala. Att i en mening inskränka demokratin för att rädda den är en nödåtgärd man inte ska göra för ofta. Kanske bäst att låta SD göra en Trump, dvs ha makten i fyra år och visa sin inkompetens.

Vi får väl se hur det blir i nästa val. M och KD lär fortsätta fjäska för Jimmie eftersom de så gärna vill ta över makten. Ulfs och Ebbas bitterhet för att C och L valde att samarbeta med S skiner igenom i allt de gör. Jag utgår ifrån att nationalkonservativa blocket vinner nästa val och att SD blir största parti. M lär minska eftersom de förlorar en del principfasta liberaler och seriösa konservativa nu när de ska förhandla med SD. Då kan man undra vad som händer. Tro inte att SD som största nationalistparti kommer att acceptera att man bara ska godkänna en M-KD-regering. Nej, de kommer givetvis kräva att få ingå i regeringen och är de större än M och KD ihop så kan Jimmie kräva att få bli statsminister.

Man måste undra vad LO-medlemmar tänker som röstar på SD och därmed en högerregering. Jag är inte ens socialdemokrat, men kan tydligt se att de kommer att bli tämligen missgynnade av en sådan regering. Jag tänker på gamla hederliga socialdemokrater som min far och morfar. Arbetare som visste vilket parti som gynnade deras sak. De skulle vända sig i gravarna om de nu visste vad som pågick. Arbetare som röstar på ett högerparti med rötterna inom nazism och extrem nationalism. Men, det ska också sägas…det har alltid funnits en underström av fördomsfull främlingsfientlighet och protektionism även inom arbetarrörelsen. Så steget över till SD kanske inte är så stort för många.

Inga kommentarer: