9 mars 2020

Corona

Alla skriver om Coronaviruset. Till och med grannsocknens spjutspetsblogg Gröna Köpingen har nu uppmärksammat eländet. Den är alltid på alerten. Till skillnad från Mönsteråsbloggen som hittills har förbigått farsoten. Men nu är det äntligen dags. Corona - det bör ge mig några fler läsare än vanligt.

Som historiker är det självklart att se bakåt så att vi får lite perspektiv. Digerdöden krävde omkring 30% av Europas befolkning fick jag lära mig när jag var barn. Men för varje forskningsprojekt har siffran stigit. Vi får nog räkna med bortåt 50% som strök med, i vissa bygder mer än så.

Denna pest återkom sedan i vågor över landet under flera hundra år, men slog inte lika hårt som första vågen. 1710-1711 drabbades Sverige sista gången av denna bakterie. Denna gång slog pesten lite olika över landet, men i Ålem och Mönsterås socknar dog ungeför 45 till 50% av befolkningen. Än idag slår digerdödsbakterien till på olika håll i världen men numera finns antibiotika som räddar liv.

Ja, vi skulle kunna gå igenom flera farsoter av olika slag, alltifrån Spanska sjukan till elakartade influensor. Lägg därtill alla andra sjukdomar som folk dog som flugor av på landsbygden i gamla bondesamhället. Det är först i modern tid som vi vant oss vid att den moderna sjukvården ska klara av det mesta. Därför blir många oroliga när det plötsligt dyker upp ett nytt virus, trots att det är det historiska normaltillståndet.

Och nu Corona då. Dessvärre ett virus. Dödligheten verkar hamna på omkring 2% om man slår ut det. Dödligheten är betydligt lägre bland unga och betydligt högre bland äldre och de med bakgrundsjukdomar.

Själv har jag diabetes och där låg dödligheten på 7% senast jag kollade upp det. Lite för hög siffra för att jag ska vara helt tillfreds. Å andra sidan så kan man inte ge vika för allt. Jag tänker fortsätta gå på olika evenemang, men vara mer noga med handtvättningen. Det får räcka så. Är ganska trött på det hela redan.

Däremot kan man ju undra varför Sverige har så få intensivvårdsplatser jämfört med övriga Europa. Likaså borde det vara en självklarhet att vi tillverkar våra egna skyddsdräkter och munskydd. Även egen vaccintillverkning borde vi förstås ha.

Därmed har Mönsteråsbloggen gjort sin pliktskyldiga kommentar om Corona.

PS: Varför måste kvällspressen till varje artikel ha en mikroskopbild på viruset, som en rund boll med taggar. Meningslöst och fånigt.

Inga kommentarer: