13 mars 2020

Den starka statens återkomst

Det mesta stängs ner. Jaha. Hade man isolerat de som kom hem från riskområden så hade kanske läget varit ett annat. Här fortsätter det som vanligt i alla fall. Jag planerar att hålla mitt föredrag om Oknö som planerat den 31 mars, såvida inte arrangören skulle ändra sig eller jag blir sjuk. Sedan är frågan om det kommer några. Många har blivit uppskrämda och vågar knappt leva. Om alla sjuka stannar hemma och om alla tvättar händerna så blir det ingen större spridning. Svårare än så skulle det inte behöva vara, men en del ska till varje pris ut sjuka.


Annars kan dom stänga ner precis vad som helst. Folk är så vana att lyda i det här landet så ingen bryr sig. Det är först om man skulle stänga ner Systembolaget som det skulle ta hus i helsike.

Jag vill inte bidra till mobbningen av Anders Tegnell, men är man expert och lyckas ha fel hela tiden så undergräver man förtroendet för experter och myndigheter i kristid. Då ska man få sparken. Av alla dumheter han sagt kan nämnas att kulmen skulle vara nådd en kort tid efter stockholmarna haft sitt sportlov, att barn inte smittar m.m. Och varför satte man inte alla som varit i riskområdet direkt i karantän? Nu är det så dags att leka stark stat och storebror och tvinga oss till än det ena än det andra. Inte säkert vi lyder. Och kanske borde man sluta kritisera folk om man inte har tilltro till stat och myndigheter. Det har jag aldrig haft, än mindre nu.

En sällan uppmärksammad fara med smittan är att vi nu vänjer oss vid den starka staten som har rätt att fatta beslut om våra liv, liksom auktoritetstro på experter. Det märks redan. Den som vågar ha en egen åsikt får ofta kritik eftersom han/hon inte litar på experterna. Och staten ska få fatta vilka beslut som helst över våra huvuden. Får detta fortgå blir det lätt en tillvänjning och en intellektuell mardröm. Och varför skulle folk lita på experter när exempelvis herr Tegnell visar sig ha fel hela tiden. Alla kan ha fel en gång, men som ansiktet utåt för en myndighet i kristid så skjuter man allmänhetens förtroende i sank när man inte lyckas pricka in ett enda rätt.

Jag vet att jag borde kommentera J. Åkessons resa till sydligare breddgrader, men det är för dumt för att ägna uppmärksamhet.

Mönsterås gamla sjukstuga (idag del av kommunalhuset) kan kanske passa. Invigt 1908. Vykortet från 1920-talet, stämplat 1928.

Dags för veckans låtar. Först ut ett fint norskt band. Sedan Morrissey som sammanfattar läget.



"Stop watching the news
because the news contrives to frighten you
to make you feel small and alone
to make you feel that your mind isn't your own"





Inga kommentarer: