6 mars 2020

Fredagstjat

Läste att föräldraskap ska vara tjatfritt (dream on). Mycket som Sverige ska vara fritt ifrån nu för tiden tydligen. Invandrarfritt, coronafritt, köttfritt, ångestfritt, sockerfritt, fettfritt, rökfritt, konfliktfritt, bilfritt, kontantfritt och om Försäkringskassan fick bestämma, sjukdomsfritt.

Fritt från föredrag är det inte i alla fall. De fortsätter trots att jag blev arbetslös. Det är inget jag tjänar pengar på, för Försäkringskassan drar exakt den summan som jag tjänat in. Men det ger förstås mer mentalt att arbeta. Igår höll jag föredrag på det välskötta Folkrörelsearkivet i mellersta Kalmar län. Brott och straff i Stranda härad på 1600-talet var temat. Och den 31 mars blir det Oknös historia på hembygdsgården.

Jag brukar åka bort till hembygdsgården ett par gånger i veckan. Sätter i ordning allt i arkivet. Ett arkiv är visserligen inget statiskt museum. Det ska användas och inte stå och samla damm. Det förflutna tillhör oss alla och är en outtömlig skatt för rekreation, insikt, perspektiv, bildning och klokhet. 

Ibland går jag bara runt på gården och njuter av atmosfären. Det är något visst med husen och parken.

Har du missat Gertruds Areskogs avhandling om Östra Smålands folkmål från 1936? Det hade jag, men nu är den här. Finns fler exemplar på Bokbörsen.


Dags att önska en trevlig helg med veckans låtar. Folk & Rackares bästa skiva Rackarspel finns sedan en tid på YouTube och Spotify. En av de bästa i sin genre som breddade folkmusiken och vågade föra in mer moderna element.


Veckans nya låt blir ännu en låt från Kråkesölvs nya skiva.













Inga kommentarer: