5 juni 2020

Ny singel från hårt satsande evelyne (intervju och recension)


Mönsteråsbandet evelyne har redan satt ett starkt musikaliskt avtryck. Inte minst i sin egen bygd, men allt fler i musiksverige börjar upptäcka bandet. Med en ny singel, "Dom vi är", som släpps idag och en kommande fullängdare har evelyne alla chanser att blomma ut än mer. Mönsteråsbloggen ställde några frågor till Alfred Ekwall som är sångare, låtskrivare och textförfattare i bandet.

 - Är det samma besättning i evelyne som tidigare?
- Det är inga förändringar i bandet. Vi har blivit tajtare under den här perioden känner jag. Vi jobbar väldigt hårt i repan, där är det blodigt allvar. Ett speciellt minne som kommer upp nu var när vi fick fram sticket på ”Dom vi är” i repan. Alla fem höll upp sin ena arm, gåshud rakt igenom. Vi har haft väldigt kul i studion (Volt Studio i Kalmar) också. Vi jobbar ihop med Richard Nilsson, en go snubbe som vet exakt vad han pysslar med. Väldigt proffsig på alla plan, och han kommer med mycket idéer och tankar. Vi kallar honom evelynes sjätte medlem! 

- Hur ser planerna ut nu och framöver? Kommer det mer efter singeln?
- Nu blir det singelsläpp, och om en månad ungefär så blir det en sista runda in i studion för att knyta ihop albumet. I slutet av sommaren kommer det en nyhet, och i höst släpper vi albumet. Vi har en del spelningar inbokade till hösten runt om i Sverige, men allt börjar på Folkan i Blomstermåla. Vi och Fredde Kling har en bra dialog om det redan nu, stora planer. Och allt jag kan säga nu är att det kommer bli en riktigt bra kväll! Håll ögon och öron öppna, för så fort Coronakarusellen slutar snurra lyfter vi. 

- Texten och rösten går fram väldigt tydligt på nya singel. Är det ett medvetet val?
- Det är ett medvetet val. Det är en väldigt hårfin balans egentligen, men vi vill få fram texten, budskapen och känslan tydligt nu. 

- Har ni full koll på er musik och hur slutresultatet blir?
- Allt handlar om evelyne-soundet för oss. När vi har fått fram det, så har vi full koll på både vår musik och slutresultatet. 

- Var passar ni in i det svenska musiklandskapet? Vad har ni som är unikt och sticker ut?
- Vi passar väl in på den svenska rockscenen. Det unika är texterna, att vi sjunger på svenska. Det verkar uppskattas. Vi har vår egen grej, vårt eget sound. Sen kan ju folk dra en Kent-liknelse, vissa gillar det och vissa inte. Men det ser jag och grabbarna bara positivt på. Det väcker drivet, samt öppnar dörrar. Vi har en stark lokal fanbase och stöttning på hemmaplan, men vi når också ut till storstäderna mer och mer nu. Stockholm går varmt. Många utifrån som hör av sig, både folk i och utanför branschen. 

- Ni verkar satsa på er musik, men hur är musikklimatet i den här bygden? Replokaler, scener, arrangemang? Om vi nu tänker bort corona för ett tag.
I början när vi skrev låtar så var det ju bara en rolig grej, och det är det fortfarande. Det finns inget hjärta om man inte har kul. Men nu med plattan satsar vi ju hårdare, allt ska fram. Vi går all out. Vi är väldigt nöjda med replokalen vi har, på Kuggen. Det finns ändå en del replokaler runt om i kommunen. Scener dock är det ju värre med... Blomstermåla Folkets Hus är ju världsklass, men visst hade det varit kul om man satsade på en rejäl scen i Mönsterås. Kanske utomhus? Skickliga artister, band och musiker finns det gott om i den här kommunen. Fixa en scen nu, så får vi gemenskap, glädje och j*vligt bra musik på köpet.

- Något annat ni vill berätta?
- En intressant grej är att Magnus Ekwall (farsan) är med på en av låtarna på albumet. Låten betyder väldigt mycket för mig och brorsan, men också för honom själv. Det märktes i studion. Det betyder väldigt mycket för mig att han ville ställa upp. Jag hoppas att den låten träffar många, det känns som att folk kommer kunna relatera till den.

evelyne - Dom vi är (singel, recension)
Den nya singeln är en logisk fortsättning och förfining av den starka musikalitet och rockkänsla som man redan har visat tidigare. Om någon mot förmodan har tvivlat på bandets kvaliteter så är det hög tid att byta åsikt. Det här håller hög klass.

Ibland kan jag tycka att melodikänslan har bleknat en del i den moderna musikkulturen. Men evelyne sticker ut som ett positivt motexempel där melodi, text, framförande och produktion vävs ihop till en mycket fin helhet.


Nya singeln är både ett fint hantverk och en kreativ explosion. Rösten har hamnat lite längre fram i mixen jämfört med tidigare singlar och det är ingen nackdel då bandet har texter som förtjänar att nå ut. Allt är välgjort och det är svårt att få melodin bort ur huvudet. Kort och gott - en jäkligt stark låt som verkligen passar som singel. Låten finns även på Spotify. I evelyne ingår Alfred Ekwall, Jacob Gustafsson, William Ekwall, Fredrik Jonsson och Kalle Ahlqvist.








Inga kommentarer: