11 september 2020

Fredagsperspektiv...

Att se verkligheten utifrån ett fredagsperspektiv innebär att man vidgar blicken. Borta är måndagens trötta trångsinthet. Så nu åker vi.

Ponera att en företagare trixar undan pengar genom skattefiffel så att familjens inkomst ökar och hans barn kan få ett gott liv. Hans barn ser att det lönar sig och slår in på samma kriminella väg. Familjen bor på Lidingö. I Rinkeby bor en annan pappa som lärt sig tjäna pengar genom kriminell verksamhet av olika slag, kanske lite ”fulare” sätt som droghandel och fuskbidrag. Barnen ser detta och tar efter. Det är samma grundstruktur i båda exemplen. I det första fallet går inga politiker ut och skränar. I det andra fallet talas det om klaner och att det är systemhotande. Visst, man skjuter inte ihjäl varandra i det första exemplet, där dödar man indirekt genom uteblivna skatteintäkter till vård, äldreomsorg, ungdomspsykiatri, rättsväsende etc. Absolut - bekämpa gängkriminaliteten med full kraft, men också den systematiska ekonomiska brottsligheten med skattefiffel som indirekt orsakar sådant lidande.

Nu ska man sänka skatten. Om regeringen, C och L kan visa mig att skattesänkningar får sådana effekter (ökad konsumtion som i sin tur leder till fler jobb och ökade skatteintäkter totalt) så ska jag inte protestera. Skattepengar är i alla fall en del för att få bort de två år långa köerna till bup, förbättra vårdpersonalens villkor och kvalitetshöja äldreomsorg, kunna satsa på försvaret och polisen m.m. Spontant känns det ju inte som att det är läge för skattesänkningar. Jag kräver att partierna ger mig en begriplig pedagogisk förklaring. Jag är ingen skattfetishist, men har inga problem med att se skatter som ett medel för att finansiera samhällets gemensamma åtaganden. Om nu skattesänkningar är en del av lösningen på samhällets problem, så undrar man ju varför Mönsterås kommun höjer skatten...

Sverige må vara sämst i klassen vad gäller bekämpningen av Corona i Norden, men när det gäller dödligt våld är både Finland och Danmark värre. Norge är klart bäst.


Nedan ett vykort där man klämt in tre mindre kort över en karta och lyckats täcka över Mönsterås med ena kortet. Allt var inte bättre förr.


Kan också visa ett nyvunnet vykort på Café Karlsberg, postat 1906. Huset låg och ligger på Kuggås och startades av en dam som hette Klara i början av 1900-talet. Den som skrivit vykortet ber Agda att ta med lille Tage så att doktor Almbladh kan titta på hans onda öra.Därmed går vi över till veckans låtar. Först ut är New order med en helt ny låt. Det låter väl som det brukar och ibland är det gott nog. Sedan Future Islands bästa låt.
Inga kommentarer: