31 oktober 2020

Yttradefriheten kan inte tas för given

Yttrandefrihet är en av de absolut viktigaste hörstenarna i en demokrati. Därmed inte sagt att den är allomfattande. Den har redan vissa begränsningar. Yttrandefriheten och informationsfriheten får begränsas "med hänsyn till rikets säkerhet, folkförsörjningen, allmän ordning och säkerhet, enskilds anseende, privatlivets helgd eller förebyggandet och beivrandet av brott. Vidare får friheten att yttra sig i näringsverksamhet begränsas. I övrigt får begränsningar av yttrandefriheten och informationsfriheten ske endast om särskilt viktiga skäl föranleder det."

Man får således inte förtala, hota med våld, avslöja militära hemligheter, hetsa mot folkgrupp och liknande.

Däremot får man driva med religioner och framföra kritiska synpunkter offentligt. I ett demokratiskt samhälle ska du inte riskera att få halsen avskuren om du gör en karikatyr av Muhammed. Du ska heller inte behöva vara rädd att förlora jobbet i din kommun för att du i en debattartikel framför kritiska synpunkter på hur kommunen sköter något. Människor ska helt enkelt kunna yttra sig även om det är anstötligt eller irriterande för andra och utan att det leder till repressalier.

Huruvida lagstiftningen även gäller föreningslivet vet jag inte, men det borde vara en självklarhet att även föreningar låter sig genomsyras av yttrandefrihet och inte tar ifrån medlemmar uppgifter om de framför åsikter offentligt. Det handlar om en frihetskultur, ett särskilt demokratiskt sätt att förhålla sig till varandra.

Vi kan idag se hur yttrandefriheten kläms åt allt mer utan att lagstiftningen har ändrats. Det handlar helt enkelt om självcencur. Människor och medier är rädda för att uttrycka sig därför att de någonstans vet att det kan leda till att du utsätts för risker, hot, straff.

I Frankrike står man upp för yttrandefriheten utan kompromisser. I Sverige är det inte lika tydligt. Det är beklagligt av flera skäl. Det leder till rädsla i det offentliga samtalet, i debatter, på arbetsplatser och i civilsamhällets verksamheter. Dessutom stagnerar ett samhälle där provokatörerna tystnar, där olika åsikter inte tillåts krocka, där argumentation ersätts av avsked eller tystnad.

Vi kan se hur det har gått i de kommuner där SD har fått chansen att styra. Tjänstemän beläggs med munkavle och skräms till tystnad. Otaliga har sett sig tvingade att helt enkelt säga upp sig. Den tjänstemannakultur vi byggt upp under århundraden raseras på bara en mandatperiod.

Men vi kan se fenomenet nästan överallt. Det är hög tid att hissa yttrandefrihetens fana högt.








1 kommentar:

Bert sa...

I kommuner där Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna styr har det i all tid varit munkavle på som gäller för tjänstemännen. Detta odemokratiska lagstridiga styrelsesätt har varit gällande allt sedan den sk "Demokratin" infördes. De svenska frihetslagarna är inget annat än Potemkinkulisser som är till för att lura folket. När det väl gäller att stå upp för frihetslagarna har de oftast inget som helst lagvärde utan kan lätt förbigås/rundas med div undantag, så som du själv ger exp på i ditt inlägg.

Se hur Socialdemokraterna har försöket att förhindra utgivningen av Aron Flams bok "Det här är en svensk tiger" Åklagaren i målet driver frågan som ett copyright-mål. Den bakomliggande orsaken till åtalet mot A Flam är att man från sosse-makthavarhåll försöker förhindra att graverande fakta om socialdemokraternas djupa samröre med Nazisterna under 1930 och 40-talen kommer till allmän kännedom. Åklagaren i målet har beslutat om att beslagta hela upplagan av den nämnda boken samt även vänt sig till EU om en begäran att få rätt till att via handräckning från polisen göra hembesök hos allmänheten för att beslagta redan sålda exemplar - dylikt maktutövande känns igen från div totalitära ismstyrda staters odemokratiska beteendemönster i dåtid och i nutid.

Alltså, SVERIGE är ingen DEMOKRATI i reell mening, Sverige är väldigt mycket mer en, citat Moberg:"DEMOKRATUR"!