15 april 2021

Dagens vykort 14

 


Dagens vykort visar Kuggåsvägen i Mönsterås. Jag tror det är från 1950-talet. Förlaget är det för Mönsterås vidkommande något ovanliga Axel Melchiors Bokhandel, Oskarshamn. Jag köpte det för 50 kronor, vilket möjligen var i dyraste laget, om det inte hade varit för det ovanliga förlaget.

Kuggås var i äldre tider och fram till 1800-talets mitt häradets avrättningsplats. Avrättningsplatsen låg först i närheten av gamla tändsticksfabriken/Hjulet, men flyttade under 1800-talet ut till Kuggås udde, kanske för att Kuggås började bebyggas med bostäder allt mer under 1800-talet. 

Kuggås var annars en plats som man trätte om. När Mönsterås var lydköping under Kalmar gjorde stadens borgare anspråk på att få nyttja Kuggås för odlingar, skeppsbyggen och krutförråd, samtidigt som såväl Kronan och privatpersoner ansåg sig ha rätt till marken. 

Kuggås införlivades med Mönsterås köping först 1885 och från början ska det ha funnits en tanke om att Kuggås skulle bli Mönsterås eget Östermalm. I själva verket blev Kuggås ett socialt blandat område där både direktörer och fabriksarbetare bodde sida vid sida. 1892 placerades en tändsticksfabrik mitt på Kuggås och snart kom flera industrier. 

Inga kommentarer: