5 december 2021

Bistra tider för arbetslösa och långtidssjuka

Hur uttalar sig politiker om arbetslösa, eller för all del långtidssjuka? Det är väl 6-7 år sedan som regeringen (S, Mp) fick för sig att sjuktalen skulle minska. Hur ska då sjuktalen minska om folkhälsan fortsätter vara på samma nivå? Tja, regeringar är påhittiga. Man kan förstås trixa med sjukersättningen och karensdagar så att folk inte har råd att vara sjuka utan tvingas släpa sig till jobbet ändå. Men framför allt kan man ge Försäkringskassan direktiv vad gäller de långtidssjuka. Och så blev det. Försäkringskassan började bli strängare i sina bedömningar. Hur in i helvete sjuk du än var så nog kunde FK hitta något du borde kunna jobba med. Och inte hjälpte det med läkarintyg från någon doktor du mött och som gjort en professionell analys av din hälsa och möjligheter. Nej, FK har sina egna läkare som gör egna bedömingar (killgissningar) utan att ha träffat dig. Resultatet av detta blev att flera sjuka kom i kläm och hamnade i helt orimliga situationer. Några orkade väl inte leva mer. Detta under en S-regering. Man vågar ju inte ens tänka på hur det skulle kunna bli under en M-regering, om till och med sossarna sviker de svagaste.

Självklart ska även arbetslösa klämmas åt. Allt ansvar ligger på den arbetslöse att skaffa sig ett jobb, trots att det i grund och botten handlar om olika konjunkturer. Ändå behandlas vi som barn som ska styras med morot och framför allt piska. Tanken är förstås att får vi det bara tillräckligt eländigt och jävligt så ska vi anstränga oss mer att få ett jobb. Det kan de givetvis "fetglömma". Arbetsförmedlingen ska förmedla jobb, annars kan den lägga ner. Idag är den bara en enda stor kontrollkoloss som övervakar de arbetslösa och bestraffar dem som gått ner sig så pass att de inte orkar göra det som krävs. Slöseri av skattemedel.

Jo, häromveckan fick jag faktiskt ett brev från Arbetsförmedlingen. De erbjöd mig att gå en fordonskurs. Jaha. Jag kan knappt sätta ihop en IKEA-möbel, än mindre fixa bilar. Det tar stopp vid spolarvätskan.

Jag resonerar som så att om samhället inte vill ta tillvara på min kompetens så kan jag faktiskt inte hjälpa det. Skulle aldrig skämmas för att vara arbetslös. Och jag har aldrig varit arbetslös ens när jag formellt räknats som en sådan. Oavsett har jag alltid gått upp tidigt på morgonen och gjort saker. Inte bara sökt jobb, utan skrivit, forskat, hjälpt min dotter etc etc. Jag är aldrig sysslolös och rullar aldrig tummarna.

"Tycker din rättmätiga plats är på hembygdsgården. Skamligt, att inte ta tillvara på din unika kompetens.", skrev en bekant häromdagen. Jag är inte ensam om sådana erfarenheter. Ofta går prestige före kompetens. Och i andra fall är arbetsgivare ofta lata och somliga vill inte ens ha personliga brev längre i ansökningarna. De är helt enkelt inte intresserade av människan, utan vill så snabbt som möjligt hitta någon utan möten eller eftertanke.

De flesta yrken är numera strömlinjeformade. I vissa fall är det nödvändigt. En läkare ska förstås ha en riktig läkarutbildning. Tyvärr har detta tankesätt spridit sig till andra yrken in absurdum. Allt för att facket vill höja yrkenas status. Förr kunde man bli lärare och journalist genom att gå den långa vägen, genom att vara duktig. Idag krävs exakt rätt utbildning. Således hittar vi examinerade lärare som är odugliga därför att de saknar talang för yrket. Samtidigt finns det andra som skulle göra ett strålande jobb, men det får de inte.

Pedagogik är inget du bara kan plugga in. Det är något du har i dig. En känsla för den målgrupp man möter och hur man gör något tydligt och minnesvärt.

Jag förutspår att partierna kommer att bli allt mer populistiska framöver. SD har ju visat att det funkar. Spela på människors rädsla och moralistiska sinnelag så vinner du. Det är inte svårt att se vilka förlorarna är. 

Själv är jag väldigt trött efter tio år på helspänn. Men vi vann. Vi släppte inte en jävel över bron. Vår dotter klarade grundskolan trots en skola som inte gjorde någonting för att underlätta. Och nu är hon myndig så Socialen kan rent ut sagt dra åt h-vete. Maken till inkompetent myndighet finns inte. Till och med Folkhälsomyndigheten framstår som genial vid en jämförelse.


1 kommentar:

Bert sa...

Jag håller med dig helt och fullt i det du framför ang den statliga förvaltningsmyndigheten "ARBETSFÖRMEDLINGEN". Mina erfarenheter är att AF:s verksamhet är starkt politiserad/ideologiskt(socialdemokratiskt/NSDAP)färgad. Har man inte rätt politiska åsikter som varande en vanlig knegare så kan man bli föremål för AF:s kriminella metoder/omsorger som i enskilda fall kan gå så långt att livet då och i framtiden kan bli ett rent helvete där livet blir ifrågasatt.