21 januari 2022

Estetisk härdsmälta

Noterar att Coop vill riva gamla Domus i centrala Mönsterås och bygga en ny butik där parkeringen är idag. Ny parkering planeras vid nuvarande Coop-affär. Jag har en ännu bättre idé. Riv affären och bygg på samma plats ett par bostadshus i den stil som fanns där före 1964; året då Mönsterås kanske fulaste hus bryskt förstörde den delen av Åsevadsgatan. Då får Åsevadsgatan tillbaka en del av sin gamla skönhet. Man får nog plats med affär och parkering ändå norr om. En parkering ut mot Åsevadsgatan vore en estetisk härdsmälta.

Åsevadsgatan innan Domus byggdes.

Den svenska demokratin firade 100 år förra året sades det. Jo för all del. Men fram till 1945 fick myndiga människor som var "omhändertagna av fattigvården" inte rösta i Sverige. Var du intagen på ett ålderdomshem var det exempelvis högst sannolikt att du inte fick göra din röst hörd. 

Nej, den lagen lär inte återkomma juridiskt, men på mentalitetsnivå är den här. Stämningen mot de människor som är beroende av samhällets ekonomiska försäkringssystem är i vissa kretsar hätsk och därtill utan analys. Ska man förstå varför människor är exempelvis arbetslösa eller långtidssjuka så räcker det inte att titta på individnivå, utan man måste förstå det samhälle man lever i. De moraliska övertoner man idag hör är absolut ingenting man ska finna sig i. Människan ska aldrig finna sig i att reduceras till ett plus eller minus i den ekonomska balansräkningen. Det är långt bortom mänsklig värdighet, för att inte säga imbecill nivå. Politikerna har själva skapat en situation där livets mening och moraliska egenvärde beror på om du har ett avlönat jobb eller inte. Bisarrt är bara förnamnet.

Nu blev jag så pass upprörd att jag redan får ta fredagskväll. Norska Delillos släpper en ny skiva idag. Ett konceptalbum. Mästerligt som vanligt. Därefter Bon Ivers filmmusik från förra året.











Inga kommentarer: