9 juli 2022

Facebook-vänner

En del gör sig lustiga över Facebook och andra sociala medier. Ofta är det underförstått att de själva har ett så högkvalitativt liv att de inte behöver nedlåta sig till dylikt. Men FB är ett ganska smidigt sätt att hålla kontakten och dela gemensamma intressen digitalt. Är man dessutom introvert så passar det digitala umgängessättet utmärkt.

Men jag har en invändning -  att det heter Facebook-vänner. Det är att devalvera ordet vän. En vän är någon som står en nära, det är något betydligt djupare än vad man är med de flesta av sina kontakter på FB. Jag har riktiga vänner där också, men de är inte så värst många. De flesta av mina kontakter på FB är trevliga bekanta, samarbetspartners och släktingar, eller människor som jag delar intressen med. Jag värdesätter dem väldigt mycket även om de inte är mina vänner i ordets gamla och djupare mening.

Ibland får man göra vissa justeringar av sin vänlista. Jag rensar sällan, men om jag gör det är det människor som satt i system att hela tiden hugga på exakt allt man skriver från politiska eller religiösa utgångspunkter. Jag syftar inte på att man har olika åsikter, för det har man allt som oftast, utan just på behovet att i alla lägen framhålla sin egen ideologi och att från den positionen bli kränkt så fort någon inte delar den. 

En och annan har förstås övergett mig också. De vill väl bara ha likasinnade som vänner, eller oskyldiga små inlägg om mat och solnedgångar. Vad vet jag.



Inga kommentarer: