12 september 2022

Centerpartiets kollaps

Centerpartiets stormaktstid i Mönsterås är över efter 37 år av valtriumfer. På Roland Åkessons tid låg man ofta närmare 50%. I förra valet fick man 38,9%. Nu backade man 14,4 PROCENTENHETER till 24,5%. Hur man än vänder och vrider på det så är det en total kollaps. 

Jag har redan varit inne på förklaringarna när jag gissade valet. Det är tämligen enkelt, även om jag inte trodde att tappet skulle bli på denna nivå.

1. Vindkraften. Det är de två vindkraftskeptiska partierna KD och M som har ökat. KD, som varit mest tydligt med att ömka sig över vindkraftsmotståndarna har ökat från 3,1 till 8,8%. M har ökat från 5,1 till 7,1%. Det här beror förstås till 99% på vindkraften. C har länge varit för vindkraft i kommunen och Mönsterås räknas idag som en förebild i hela landet. Det här har en hel del invånare inte kunnat förlika sig med.

2. Äldreomsorgen. C har framstått som ett ogint och snålt parti på detta område. Man har krånglat med de anställdas villkor, alltifrån lokaler till personalbrist, delade turer, nedskärningar för de äldres träffpunkter och nedlåtande uttalanden om undersköterskor i pressen. Det här kan ha bidragit till att S har ökat från 30,8 till 34,4%. S är nu klart största parti i kommunen. Det måste vara ungefär 35 år sedan sist. 

I övrigt noteras att L och V ökar med ungefär 3 tiondelar vardera. SD ökar bara med 3,5 PROCENTENHETER och får 18,8, vilket är långt under de 25% jag befarade och under partiets riksnivå. Noterbart är alltså att ca 11% av de dryga 14% som var missnöjda med C valde att protestera via icke-fascistiska partier. Det får man vara tacksam för.

I Mönsterås finns ju ännu Alliansen och de samlar 42,7%. S och V får ihop 37,7%. SD blir som väntat vågmästare. Och eftersom SD tycker illa om såväl C som S så kan man nog inte vara helt säker på hur det slutar. Det troliga är väl att SD lägger ner sina röster när kommunalråd ska utses.

Centerpartiets Anders Johansson skulle alltså kunna fortsätta att vara kommunalråd om man ser till Alliansens totala valresultat. Men samtidigt ter det sig ju helt orimligt när man har tappat 14,4%. Det är ett så pass stort tapp att det skulle kännas ytterst olustigt.

Avslutningsvis. När det gäller vindkraften så är så vitt jag vet både C, L, S och V positiva till den och de samlar trots allt 64,5% av rösterna. Det vindkraftshat som ändå finns är i det närmaste fanatiskt och sekteristiskt. (Nej, jag röstade inte på C).


2 kommentarer:

Bert sa...

Ok Jonny! Då vet vi vilket parti du röstade på i Kommun och Riksdagsvalet!
Trots tidigare dementier från dig så har du garanterat till 110% ändå lagt din röst på den globalistiska, antidemokratiska, fascistiska hjärntvättarsekten Miljöpartiet!

Du har helt rätt i att centerdebaclet i Mönsterås Kommun i det mesta har sin orsak i att den miljövidriga "vindkraftsgalenskapen" har drabbat Mås-kommun hårt(drygt ett 80-tal vkv, fler på G).

Inte minst har det tagits illa upp bland allmogen av den anledningen att de markägare som fått den sällsynt unika förmånen att genom arv eller förvärv få förvalta åker, äng, skog, mark och jakt - att de NU, för snöd ekonomisk vinnings skull har berövat oss alla vår rätt till att få njuta av ostörd natur och den livsmiljö som djur och människor sedan lång tid tillbaka har haft tillgång till.

C-K-rådet i Mönsterås Anders Johansson har tydligen helt bortsett från att hans och övriga inblandade markägares privatekonomiskt relaterade engagemang i och för etablering av storskaliga industrivindkraftsparker i Mås-kommun inte skulle kunna ses som att han helt medvetet egoistiskt har struntat i de ovan nämnda negativa effekter som dylik mark/naturexploatering innebär.

Helt klart är, att den fiaskoartade megastora tillbakagången för Centerpartiet i Mås-kommun helt och hållet är orsakad av Kommunalrådet Anders Johansson och övriga vindkraftskåta markägares girighet!

Jonny sa...

Vad jag har röstat på är väl inte särskilt intressant, men jag röstade V i kommunvalet, KD i landstingsvalet och mycket riktigt MP i riksdagsvalet. Sossarna vägrar jag rösta på och V har en del kommunister kvar. Gillar inte MP heller men nöden har ingen lag. Allt för att stoppa SD.