1 september 2024

Mönsterås gjorde 2 mål - Kalmarpolisen fick 3

Seriefinalen mellan Kalmarpolisen och Mönsterås kan kort sammanfattas med orden: Mönsterås gjorde 2 mål, Kalmarpolisen fick 3 mål. En alternativ formulering skulle kunna vara att Mönsterås skapade 20 målchanser och gjorde mål på 2, Kalmarpolisen skapade 5 målchanser och gjorde inget mål, varför de fick utnyttja de 3 chanser motståndarna gav dem.

Första kvarten var jämn och båda lagen försökte hitta vägar framåt. Kalmarpolisen på ett stabilt och förutsägbart sätt, Mönsterås på ett mer kreativt och oförutsägbart sätt. Ju längre halvleken gick desto mer skapade ändå Mönsterås. Det var ett par fria lägen, ytterligare några farliga chanser och många halvchanser. Kalmarpolisen hade också ett par frilägen, men skapade annars inte lika mycket.

Ineffektivitet straffas ofta med ett slumpmål i baken. Så även denna gång. En boll som skickades in i Mönsterås straffområde tog olyckligt på ett GIF-lår och in i mål. När sådant händer får man vara barmhärtig. Det var till 95% ren otur. Nå, 1-0 till Kalmarpolisen i minut 36, vilket också blev halvtidsresultatet. 4-2 till Mönsterås hade bättre återspeglat matchen så långt. Spelmässig fördel Mönsterås.

I andra halvlek påbörjade Mönsterås en jakt på kvitteringen. Men efter 10 minuter uppstod strul efter en helt normal bakåtpassning till Mönsterås målvakt. På något sätt fick han inte iväg bollen med fötterna och en polis höll sig framme och petade påpassligt in 2-0.

Bara 7 minuter senare så lyckades Mönsterås rättvist reducera när Milad Eliassi skickade in 1-2 efter ett fint framspel från Ala. Där och då kändes det som att Mönsterås var på gång igen. Men 6 minuter senare bjöds Kalmarpolisen på sitt tredje mål efter slarv i försvarsspelet där en polis lyckades ta sig förbi 2 motspelare.

Mönsterås fortsatte kämpa och skapade chanser och med drygt 15 minuter kvar av matchen skjutlobbade Emanuel Svendsby in 2-3 efter en genial passning från Niki. Hoppet tändes på nytt.

Den sista kvarten gjorde Mönsterås allt man kunde för att få in kvitteringen. Domaren vågade inte blåsa för straff trots att det var en uppenbar fällning i straffområdet. Vidare missade Mönsterås öppet mål vid två tillfällen.

Det borde alltså ha blivit 3-3, ett resultat som Kalmarpolisen troligen hade varit mest nöjda med. Nu vinner poliserna igen genom att utnyttja andras misstag. För all del – det är också en konst att göra skitmålen, kanske rent av en talang som poliser har, att se det som brister och sedan beivra det. Samtidigt ska förstås sägas att Kalmarpolisen inte hör hemma i division 6. De är för stabila för det. De är inte briljanta, men har en bra nivå rakt över. Det är bara att gratulera till seriesegern och division 5. Mönsterås kan bära huvudet högt. Det var de röd-vita som stod för underhållningen.

Mönsterås har goda chanser att komma på andra plats och ta kvalplatsen, särskilt då jagande Bäckebo idag förlorade mot Rockneby. Mönsterås ligger nu 2 poäng före Bäckebo med en match mindre spelad. Vi har till och med råd att förlora en av de avslutande matcherna, vilket vi förstås inte ska.

För Mönsterås återstår nu Rockneby hemma, Blomstermåla borta, Degerhamn hemma och Mörbylånga borta. Bäckebo har kvar Blomstermåla, Degerhamn och Mörbylånga. Vinner Bäckebo sina återstående matcher hamnar de på 34 poäng. Mönsterås behöver då ta minst 7 poäng på sina 4 avslutande matcher. Vi har nämligen 23 måls bättre målskillnad än Bäckebo.