23 april 2009

På spaning efter det Mönsterås som flytt XIII - Mönsterås AIF - Historien om en bortglömd fotbollsklubb


Mönsterås AIF - lagbild från ca 1940. Övre rad fr.v: 1.Erik "Lill-Erik" Johansson, 2.Arne Karlberg, 3.Folke Karlberg, 4.Ingvar Eckborg, 5.Gunnar Thegerström, 6.Sture Svensson, 7.Birger "Höna", 8.?. Nedre rad fr.v: 1.Birger Norén, 2.Birger Johansson, 3."Rulle" Andersson. (Fotot ingår i Kurt Sundlöfs samling)

Mönsterås AIF?
Mönsterås GoIF känner väl de flesta Mönsteråsare till, men Mönsterås AIF? Vad är det?

En som kan berätta är Kurt Sundlöf, 83 år. Han är nämligen en av de sista spelarna som är kvar i livet från den sedan länge bortglömda klubben.* Jag fick förmånen att träffa denna vänliga fotbollslegend en solig vårdag i april.

Rivalitet och slagsmål
Mönsterås AIF (Mönsterås Arbetares Idrottsförening) var en klubb som var verksam från 1920-talet till början av 1940-talet. Föreningens huvudsakliga verksamhet förefaller ha varit fotboll. Klubbdräkten bestod av vita skjortor med blå krage och blå manschetter, blå byxor med revär och blå-vit-randiga strumpor. Klubbens arbetarkaraktär stod i skarp kontrast till den tidens Mönsterås GoIF som betraktades som lite finare.

- Det var en enorm rivalitet. Alla var arbetare i AIF. Ibland blev det slagsmål mellan grabbarna i AIF och GoIF, minns Kurt.


Att relationen inte var helt utan spänningar bekräftas i ett protokoll från 1939 där det framgår att ett försök att slå samman klubbarna hade misslyckats. AIF menade att en förutsättning för ett sammangående var att föreningen fick ett helt nytt namn. GIF å sin sida menade att eftersom AIF en gång brutit sig ur GIF, så borde man mer betrakta det som en återkomst till moderklubben. Eftersom klubbarna således inte kom överens bordlades frågan, men man skulle träffas för fler samtal framöver. Sammangåendet skedde förmodligen 1942. 1941 fanns nämligen AIF kvar, men därefter är det tyst om klubben. Tyvärr saknas GoIF´s protokoll för just 1942.

Enligt obekräftade uppgifter så skall Mönsterås AIF´s kassör ha vägrat ge de sista kronorna till Mönsterås GIF, utan istället skänkt pengarna till en annan AIF-klubb, Motala AIF. Detta är förstås bara ett rykte, men mot bakgrund av den rivalitet som fanns, ändå inte helt osanolikt.

Om AIF var en utbrytning från GoIF så bör klubben ha bildats någon gång mellan 1925 och 1929. Mönsterås GoIF´s protokoll ger inget besked om detta, men 1928 nämns inte AIF när GoIF räknar upp grannklubbarna. Under våren ansöker dock AIF om att få använda GoIF´s idrottsplan, varför man kan antaga att de hade ett fotbollslag på gång.

Kamratskap
Kurt Sundlöf var aktiv i föreningens juniorlag 1937-1938. Därefter gick han över till GoIF och senare till Kalmar AIK (division två) och fick bland annat utmärkelsen som Kalmar AIK´s viktigaste spelare.

- Jag nådde vissa framgångar, men hade aldrig en tanke på att tjäna pengar på fotbollen. Vi spelade bara idéellt. Kamratskapen var det viktiga, säger Kurt.


Den gamla fotbollsplanen
Mönsterås AIF´s fotbollsplan, "Sylten", låg på ett fält mellan Mönsteråsviken och Kråkerums herrgård. Platsen är idag full av mossa och grästuvor, men man kan ändå tydligt se i marken var planen har legat.

Kurt Sundlöf vid Mönsterås AIF´s gamla fotbollsplan, vackert belägen med Mönsterås köping i bakgrunden.

Kurt berättar att Mönsterås AIF var med i seriesystemet och mötte lag som Nickebo och Rugstorp. En tabell för Norra Möreserien 1929-1930 visar att Mönsterås AIF den säsongen kom på åttonde och sista plats och att man bland annat hade förlorat mot Timmernabbens IF med 1-10 och 0-5. 1933-1934 var man som bäst och slog konkurrenten GoIF två gånger.

Kurt förklarar att klubben lades ned och gick upp i Mönsterås GoIF under andra världskrigets beredskapsår då nästan alla grabbar försvann åt olika håll.

- Alla är borta idag. Bara jag är kvar, säger Kurt och blickar ut över tuvorna som en gång var hans och Mönsterås AIF´s hemmaplan.
* Har idag (24/4) fått kännedom om ytterligare en person som lever och var med i MAIF juniorlag.


Stor tack till Kurt som var mycket vänlig och hjälpsam! Tack även till Björn Olsson som bistått med tips.
(Eventuellt blir det en andra artikel om Mönsterås AIF som handlar om klubbens öden i seriesystemet. Jag har fått tips om hur jag gå vidare i Mönsterås med detta.)

2 kommentarer:

Björn Olsson sa...

Jag ser fram mpt mer information om Mönsterås AIF!
Bra jobbat Jonny.

Jonny sa...

Tack Björn! Du gav mig ju första tipset. Har ikväll varit nere i GoIF´s arkiv och hittade en hel del för en andra artikel. Väldigt trevligt folk där nere och inga problem att få titta i de gamla handlingarna.