16 december 2009

Ett sista inlägg om element och värme

En sista uppföljning
Jag gör en sista uppföljning av turerna med element och fjärrvärmemätare i radhusen i Mölstad. Sedan ska jag inte trötta läsekretsen mer med detta ämne, även om det kan ha visst allmänt intresse.

Vaktmästaren ändrade inställningarna
Igår kom vaktmästaren och ändrade inställningarna på elementen. Så nu blir de faktiskt varma och idag på morgonen var det 19 grader i sovrummet istället för vanliga 16. Det är helt ok på natten och morgonen.

720 kronor, inte 42
Men nu ska vi se om VDns ord om att två graders temperaturhöjning kostar hyresgästen 42 kronor i månaden stämmer. Sedan vaktmästaren var här i går eftermiddag har det nu gått 14 timmar. Under den tiden har vi förbrukat 30 kronors fjärrvärme. Med tidigare inställningar och motsvarande väder så skulle vi under samma tid ha förbrukat för ungefär 15 kronor. Kostnaderna har alltså fördubblats på bara 14 timmar. Under rådande väderlek skulle våra kostnader alltså öka med ca 24 kronor per dygn, vilket gör ca 720-745 kronor per månad, inte 42 kr. Sedan får ju varje hyresgäst fråga sig om man har råd med den kostnaden. Det gör ju inte lägenheterna varma, men ger alltså 19 grader istället för 16-17 grader.

Missade 10 dagar
Vidare hade Mönsterås Bostäders egen mätare inte fångat upp några signaler alls om vår fjärrvärmeförbrukning under 10 dagar i november, så det kan dom inte debitera oss. Den här gången kom det oss till godo. Vad händer om mätaren mäter fel åt andra hållet? Hur som helst innebär ju det att man kanske kan dra på elementen på julafton så att farmor och farfar får det lite varmare när de hälsar på.

10 kommentarer:

jerjo2 sa...

Så detta betyder att uppvärmningen, under rådande väderförhållande,kostar ca 2:-/h (30/14).
På en månad blir ju detta 30x24x2 = drygt 1400:-.
Du har innetemp. ca 20 grader?
Stämmer detta?
Hur stort bor du?

Jonny sa...

Ja, det bör stämma, om jag kör elementen. ca. 111 kvadratmeter. Det kanske är helt normala siffror. Jag har hört villaägare vars fjärrvärme kostar 3000 kr i månaden vintertid.

Jonny sa...

För att hålla ca 20 grader hamnar vi på ca 1400 kr vintertid. Om jag accepterar ett par grader lägre så hamnar vi på ca 500-700 kr.

jerjo2 sa...

Ingår varmvatten i dina "uppvärmningskostnader"?

Jonny sa...

Varmvatten mäts separat och ligger utanför fjärrvärmekostnaden.

Jonny sa...

Fast vi har nästan aldrig på elementen i ett rum, med stängd dörr, så egentligen handlar det väl om 90 kvadratmeter.

jerjo2 sa...

Som en jämförelse -
bor själv i villa, tre personer, och har totalt 208 kvm uppvärmd yta, överallt ca 21 grader. Hoppade inte på fjärrvärmetåget utan eldar pellets.
Sammanlagt, för tre år, har uppvärmningen, inkl varmvatten, kostat 42.000:-.
I denna summa ingår pellets, sotning, brandskyddskontroll, brännarservice (2333:-) samt 5 kbm ved (för myseldning).
Delat på tre så blir det 14.000:-/år.
Kanske man skall lägga till 3 - 4.000:-/år för att kunna byta brännare vart 10:e år?

Jonny sa...

Intressant! Om vi räknar om dina siffror till våra ytor så blir det alltså ca 7000 kr per år, och då ingår ju en hel del.

Om vi ska ha 20 grader så hamnar vi nog på ca 5 200 för fjärrvärmen och ca 2 500 kr för varmvatten, dvs ungefär 7 700 kr per år. Snålar vi med temperaturen så blir det förstås mindre, kanske 3000 för fjärrvärmen och 2500 för varmvatten = 5 500 kr, men då får man frysa en del.

Bert sa...

Jonny, det lutar åt att du snart blir en riktig SVENSSONS med VVV!

Jonny sa...

Nä, så illa ska det inte behöva bli. Men ibland kan det locka lite att rå sig helt själv.