12 februari 2010

Socialliberal folkpartist lämnar sina uppdrag

Markus Sommer lämnar sina politiska uppdrag
Markus Sommer som är ersättare i kommunfullmäktige för folkpartiet i Mönsterås begär att få lämna sina politiska uppdrag med följande motivering:

" Tyvärr har folkpartiet mer och mer förlorat sitt socialliberala ansikte och partiets alltför ensidiga kärnkraftsorientering i energifrågan gör att jag inte längre kan vara medlem i partiet...Jag vill inte vara hjälpsnöre åt en kallsinnig moderatledd regering."

Socialliberalismen satt på undantag
Markus Sommer har helt rätt. Folkpartiet var en gång genomsyrat av socialliberala värderingar. Man hade en balans mellan frihetliga värderingar och idéer om socialt ansvar och rättvisa. Några var även frisinnade, ofta frikyrkliga och med en tydlig linje i exempelvis alkoholfrågor. Man lyckades väva ihop liberala förebilder som Bertil Ohlin, John Stuart Mill, John Maynard Keynes och John Rawls.

Idag är partiets socialliberala och frisinnade grupper nästan helt bortträngda och partiet har antagit en mer ultraliberal och pinsamt politiskt korrekt linje i de flesta frågor.

Samma tendenser i alla borgerliga partier
Samma tendenser kan man se i de andra partierna som förr låg i mitten. Kristdemokraterna har arrogant och öppet trängt bort sin konservativa kärntrupp som i mycket drev sociala frågor och i det avseendet låg mer åt vänster än dagens ledning. Centerpartiet har under Maud Olofssons tid förvandlats till oigenkännlighet. Det fanns en tid när vissa socialdemokrater ibland kunde överväga att rösta på Centerpartiet. De dagarna torde sedan länge vara förbi.

Oro
Det finns all anledning att se med oro på utvecklingen inom den borgerliga alliansen. Det intima samarbetet har suddat ut partiernas specifika kännetecken och jag befarar att vi inom en tioårsperiod får se ett borgerligt parti istället för fyra, vilket förstås skulle utarma politiken än mer.

Inga kommentarer: