17 november 2011

Mönsteråspolitikens topp tolv

Konsensus och opposition
Den senaste tiden har det varit en högre andel politiska inlägg än vanligt på Mönsteråsbloggen. Men man ska komma ihåg att jag faktiskt ställde upp i förra valet och därför per definition är oppositionspolitiker. Och en sådan ska i en frisk demokrati ifrågasätta, vända på alla stenar och komma med alternativa förslag. Det ingår i rollen. Nu har vi ju i Sverige en lång kommunal tradition av samförstånd och konsensus i lokalpolitiken som kan spåras ända till sockenstämmornas dagar, dvs från tiden då Sverige inte var en modern demokrati. Men att vara överens för kommunens eller nationens bästa är en idé som även är central inom fascismen, och därför måste man alltid vara vaksam. Jag tror egentligen mer på idén att prestigelöst inte vara överens. Det ger fler idéer att välja på och gör att man skärper argumenten och väger flera framkomliga vägar mot varandra. Nå, idag tänkte jag, hör och häpna, anföra ett positivt inlägg och nominera mina favoritpolitiker i Mönsterås.

1. Eje Wadebro (MP)
Kommentar: Ingen har som Eje drivit en så konsekvent och kompetent oppositionspolitik under drygt 20 års tid, och det är inte lätt i en kommun där konsensuskulturen är så stark. Han har förstått sin roll som oppositionspolitiker. Dessutom alltid trevlig.

2. Lars-Jonny ”Lalle” Andersson (KD)
Kommentar: Nej, Lalle är inte den skarpaste politikern. Men han är en jäkligt skön människa och sådana behövs också i politiken.

3. Eva-Karin Holgersson (MP)
Kommentar: Kanske inte lika polemisk som Eje, men oerhört kunnig, påläst och trevlig. För begåvad för Mönsterås?

4. Sivert Carlsson (C)
Kommentar: Rejäl trevlig spirituell centerpartist med proffskvaliteter. Kan ibland göra ett intryck av att alltid vara på språng, men har djup och insikt. Jag gillar Sivert.

5. Olle Larsson (C)
Kommentar: Min gamla kemimagister är kunnig och självständig, inte minst i miljöfrågor. Dessutom trevlig och med speciell humor.

6. Robert Rapakko (S)
Kommentar: Hur mycket jag än sågar sossarnas politik så har Robert alltid ett leende och ett trevligt ord att komma med. Egentligen är han väl för snäll för politiken, men han har börjat kräva lite återremisser ibland. Har börjat växa i kostymen.

7. Ann Petersson (C)
Kommentar: Slipad och tuff som politiker och debattör, väldigt trevlig som människa. Även om jag inte har träffat henne så ofta, så är det mitt intryck. Och det är väl så det ska vara. Jag gillar ju politiker som inte är så mesiga.

8. Lejla Bajraktarevic (S)
Kommentar: Hennes engagemang verkar äkta. Gör ett sympatiskt, lugnt och lyssnande intryck. Det räcker gott.

9. Anders Johansson (C)
Kommentar: Anders för Kråkerums politiska tradition vidare. Det började ju med riksråd av ätten Bielke redan under medeltiden, även om man numera låter det stanna vid ledamot i kommunfullmäktige och en och annan nämnd. Nå, Anders är både engagerad, kunnig, påläst och en duktig debattör. Kunde lika väl ha nämnt hans far, men det får väl räcka med en från samma gård.

10. Eric Dicksson (M)
Kommentar: Liberalen som blev moderat istället för folkpartist. Trevlig grabb som tänker självständigt och som står för en viss föryngring av detta parti. Hade jag varit moderat hade jag definitivt kryssat Eric.

11. Christina Lundqvist (M)
Kommentar: Klart att Vållö ska ha en representant i politiken. Christina lär aldrig bli partiledare, men är duktig och en trevlig färgstark personlighet.

12. Helena Gunnarsson (FP)
Kommentar: Helena har förstått att det behövs även andra borgerliga partier än Centerpartiet i en fungerande demokrati. Hon kommer inte att förändra världen, men en liberal röst behövs i Mönsterås.

Det finns andra som säkert är mer kompetenta än vissa av dem jag har nämnt, men nu handlade det om mina favoriter och då väger jag in fler faktorer än kompetens.

OBS: om du vill kommentera detta inlägg så kom ihåg att inte anföra personangrepp mot de här nämnda politikerna. Håll en sansad ton om kritik ska framföras.

2 kommentarer:

Andy sa...

Haha...om man inte får gå till anonyma personangrepp är det tydligen inte roligt att kommentera.
Respekterar att du har lagt in andra värderingar än just politisk kompetens, men jag tycker nog ändå att du missat en person.
Säga vad man vill om härskartekniker och annat, men man sitter inte 25 år på samma stol och är en dålig politiker.
Jag är långt ifrån ett fan, men nog förtjänar han en plats på listan...

Jonny sa...

Ja, om jag bara skulle ha vägt in kompetens och politisk skicklighet, så borde han förstås ha varit med, kanske ändå. Men han spelar liksom i en egen division. Fast jag gjorde det lite personligt den här gången. Chatrine Ahlgren-Pålsson, Madeleine Rosenqvist och ytterligare några är ju också erfarna och slipade.

Men som sagt, det här var mest på skoj. Så här inställsam är jag ju aldrig annars.