11 april 2017

Yes I am blind

Yes, I am blind
no, I can't see the good things
just the bad things
Yes, I am blind
no, I can't see
there must be something
horribly wrong with me?

Så sjunger Morrissey i Yes I´m blind. Delvis ironiskt, delvis med allvar. Man vet aldrig med honom. Men ryktet om hans dysterhet är överdrivet. Han är en stor humorist.

Det jag vill komma till är att jag under åren ibland har fått höra att mitt fokus ligger på det mörka och negativa. I Sverige räcker det nämligen med att man skriver hyfsat öppet och ärligt om det mänskliga livet för att man ska få höra dylika utlåtanden. Människor vill inte se. Inte höra. Inte ta in.

Med det sagt så stämmer ändå inte dessa påståenden. Under årens lopp har jag mestadels skrivit om fotboll, historia, kommunal politik och vardagsgöromål. Skulle tro att bortåt 80% av alla inlägg skildrar något som kan kallas positivt. 20% mörker och elände är inte särskilt mycket om man betänker att tillvaron består av minst 50% av den varan, i vissa delar av världen 99%.

Det positiva som vissa uppenbarligen inte noterat är att jag går upp varje dag och sköter livet. Trots stora påfrestningar så gör min familj saker ihop. Vi har fritidsintressen. Jag tror på ett evigt liv. Jag tycker om alla årstider, även om vintern blivit jobbigare med åren. Jag har kvar samma vänner sedan barn- och ungdomsåren och har till och med fått ett par nya som vuxen. Skriver böcker och håller föredrag trots att livet delvis varit kaos.


Så kom inte och klaga på negativism. Du har inte levt mitt liv och kan därmed hålla din åsikt för dig själv. Vi ska inte överdriva demokratin.


Inga kommentarer: