14 juni 2019

Nu får hon fira!


Så har då vår dotter slutat grundskolan. Fantastiskt bra kämpat! Bra betyg också utan ett uns fjäsk eller inställsamhet. Även A i historia, vilket särskilt gladde fadershjärtat. Mot bakgrund av det hon har haft att kämpa med och det uteblivna stödet från skolsystemet (med några få lärare som undantag), så framstår det som en bragd att hon går ut både med toppenbetyg och karaktären okuvad. Grattis kära dotter! Nu får du vila och sen vandra nya vägar.

Avslutningen var i kyrkan och det var både psalmsång och en kortare predikan om kyrkans historiska bakgrund och om människors lika värde. Det var bra. I övrigt en avslutning med mycket rockmusik. Grabbarna gjorde det bra och man får väl förstå att den tiden är förbi då elever framträder med flöjt, klarinett och solotrumpet. 

Men stipendieutdelningen har blivit en devalverad fars. Tror man delade ut bortåt 40 stipendier och niorna har väl ungefär 100 elever totalt sett. Delar man ut så många försvinner ju det speciella. Stipendier ska enligt min mening endast ges till elever som har väldigt goda kunskaper. Gärna ämnesstipendier. Dessutom borde man ha ett särskilt stipendie för elev som har tillämpat analytiskt och kritiskt tänkande. Som det är nu blir det lite väl mycket "glad, positiv och duktig" över det hela.

Vår dotter har alltid varit nyfiken på att lära sig saker och att förstå världen. Den drivkraften har varit i allt avgörande. Sedan har en del lärare också varit bra och i någon mån kunnat kompencera där skolan brustit strukturellt.

Nu blir det semester även för oss föräldrar. Vi har nödgats ta ganska många duster med lärare och rektorer. Det har inte varit personligt, utan det är en föräldraroll man ikläder sig. Man gör helt enkelt allt för sitt barn och det enda som i någon mån biter på en skola är att man är förbannad och kan argumentera.

Så är det. Jag ska inte hänga ut er som inte kunde eller ville. Ni har betytt mer än ni kan ana. Ni gav oss chansen att bli frusterade och man lär sig enormt mycket och blir stark när man måste kämpa i motvind.

Så nu firar vi! Med gott samvete!
Eftersom det är fredag blir det två låtar, båda med skolanknytning. 1. Morrissey - Suffer the little children. 2. Pink Floyd - Another brick in the wall.

1 kommentar:

Pi sa...

Åh vad fin hon är. Jag måste ha följt den här bloggen i en herrans massa år för hon var bara en liten plutt när jag såg en bild på henne senast. Bra jobbat, hela familjen, i uppförsbacke och motvind!!!