14 maj 2020

Förnyelseplan för Stranda hembygdsförening

Efter en del samtal med medlemmar så börjar en förnyelseplan ta form när vi vid nästa årsmöte kommer att lägga ett förslag på att en helt ny styrelse väljs för Stranda hembygdsförening. I nuläget kommer vi att gå till val på följande punkter:

1. Föreningen ska få en tydligare demokratisk prägel, vara demokratiskt öppen och transparent. Beslutsgångarna ska vara tydliga och styrelseprotokollen offentliga för medlemmar. Medlemmar ska uppmuntras till att komma med förslag och motioner. Medlemmar som vill engagera sig aktivt ska uppmuntras och mötas av en välkomnande attityd. Gamla revir ska rivas. Prestigetänkande ska motarbetas. Nya idéer ska tas emot välvilligt och i positiv anda.

2. Verksamheten ska förnyas. Det som inte fungerar måste man våga ta bort. En del av utställningarna bör göras om rent pedagogiskt så att det blir mer en upplevelse än ett passivt tittande på exempelvis redskap. Vissa hus kan vara kvar som dom är som exempelvis Sunnastugan. Bilträffarna bör vara kvar. Guidningarna bör göras om så att det finns fler valmöjligheter. Guidning på engelska och tyska bör vara en självklar möjlighet, helst också arabiska om det är möjligt. Fler aktiviteter för barn bör införas. Föreläsare från hela länet bör bjudas in.

3. Ungdomar och nyinflyttade ska också upppmuntras att vara med i föreningen. På så sätt kan vi bidra till att överbrygga generationsklyftor, samt hjälpa till med integration.

4. Medlemsavgiften bör sänkas efter den senaste chockhöjningen på 50% från 100 kr till 150 kr. Det bör bli ett ekonomiskt nollsummespel, men som möjliggör för fler att bli medlemmar. Sponsorerna ska få ett mer tydligt tack och fler förmåner. Föreningen ska inte dra på sig högre utgifter än vad intäkterna medger. Fokus ska istället ligga på kvalitet, inte kvantitet.

5. Den anrika tidskriften bör förnyas så att fler skribenter får vara med och så att en historisk bredd uppnås. Bilderna till almanackan bör också i vissa fall genomgå en strängare kvalitetsgranskning.

6. Samarbetet med skolorna bör utvecklas så att hembygden kan bli en integrerad del i historieundervisningen för de skolor som så önskar det.

Det kan bli mer, men det känns som en bra början.

2 kommentarer:

Pi sa...

Går det här igen så blir jag medlem!

Martin sa...

Mycket bra! Varför sitter inte du i styrelsen? Borde vara en självklarhet med din kompetens.