27 mars 2021

Nytt tungt album från The Quill

Mönsterås hårt rockande farbröder i The Quill har släppt ett nytt album - Earthrise. Nionde skivan ska det vara. Jag ser att en del recensenter ägnar åtskilliga tecken åt att försöka sätta rätt etikett på deras musik. Varför är det så viktigt? Jag konstaterar att skivan är fast förankrad i hårdrockens bästa period, dvs 70-talet, samtidigt som bandet ändå har en egen karaktär med en del modernare inslag. Här finns medryckande låtar och mer komplicerade för den som vill lyssna noga som man gjorde förr.

Bandets kreativa samspel är på en sällsynt hög nivå. Som gitarrfantast kan man inte annat än njuta av gitarriffen. Sången håller världsklass och rytmsektionen är följsam med tyngd. Missa inte texterna som är långt ifrån de vanliga hårdrocksklyschorna. Skivan har något så ovanligt som en tematik, i alla fall som jag uppfattar det. Och den är ganska mörk. Det är inte lätt att vara människa i en begynnande apokalyptisk tid där mörka krafter får fritt spelrum.

Det är något fint och högtidligt med band som gör riktiga skivor som kräver aktivt lyssnande. Visst finns här publikfriare av högsta klass, och så ska det vara, men här finns också härliga utmaningar för den som vill fördjupa lyssnandet. Här skivans längsta spår som är en av mina favoriter.Inga kommentarer: