3 april 2021

Dagens vykort 11

Det här är ett av mina favoritkort från Oknö, fotografiet av Expo-foto som låg bakom många Oknövykort. På en del kort anges Margareta Södergren som utgivare och Expo-foto som fotograf. Kortet är från 1950-talet. Mitt kort har ingen stämpel, men har sett ett annat stämplat 1954. Det tog ett tag innan jag hittade vykortet, men man ser det ibland, så jag skulle inte kalla det sällsynt. Mellan 20 och 40 kronor är ett normalpris.

Oknö invigdes 1950 som Sveriges första eller möjligen andra kommunala stugby och blev snabbt en succé. Den kom helt rätt i tiden när semestern blev längre och högkonjunkturen gav mer i plånboken. Att campa och bo i stuga blev högsta modet.

En liten stuga kostade på 50-talet 35 kr i veckan (ca 475 kr idag) och en större stuga 56 kr i veckan (ca 780 kr idag). Jag har läst någonstans att när trycket var som störst kunde man ta 2 000 turister varje sommar, men fick säga nej till 6 000. Människor stod i såväl telefon- som bilkö för att boka stugorna när de släpptes.

På det här kortet ser vi en kostymklädd man som har en "trivsam lässtund". Därtill en tidstypisk bil, de lika typiska tallarna och en stuga med öppen spis, lite mer lyxig än en del andra.

I äldre tider låg Oknö under godset Kråkerum och hade tre torp. Från Oknö kom den berömda torparedottern Karolina som påstods ha sovit i 32 år, men det kan vi återkomma till vid ett annat tillfälle.

2 kommentarer:

Bert sa...

Detta är en antisemesterbild, inte fan klär man sig i kostym, skjorta och slips när man är på stugsemester - nej, träningsoverall hade varit en mer passande klädrekvista.

Jonny sa...

Ha ha, kan väl för en gångs skull nästan hålla med dig. Men det skulle väl se lite elegant ut.