9 april 2021

Dagens vykort 12

 


Jag samlar mest på vykort från Mönsterås, men ibland köper jag något från grannorterna. Som detta kort från Timmernabben, postat 1931. Något förlag anges inte. Jag köpte det för 200 kronor, vilket antyder att det är sällsynt.

Kortet visar fajansfabriken i Timmernabben. Den hette tidigare Tillinge nya fabrik (1866-1925), men bytte 1925 namn till Gabriel Keramik. 1931 brann det mesta av fabriken ner och någon var framme med kameran och omvandlade tragedin till ett vykort. Möjligen är det Gabriel Burmeister själv som står närmast fotografen.

Kortets avsändare har på baksidan skrivit att "vi längta efter det nya  året och dess möjlighet till en ny fabrik". Kortet är daterat till 26 december 1931. Eftersom fabriken brann i december samma år så får man säga att vykortet producerades väldigt snabbt. Möjligen hade avsändaren en direkt koppling till fabriken, för han/hon tackar mottagaren för "alla vänliga tankar under denna tid".

De flesta vykort gjordes ju för att visa upp en orts eller bygds bästa sidor. Det kunde vara gamla historiska miljöer, vacker natur eller nyheter som vittnade om ortens utveckling. Vykort med historisk dokumentation av katastrofer torde vara en udda företeelse.


Inga kommentarer: