26 april 2021

Fakta och fiktion

Jag såg att regeringen vill göra det olagligt att förneka förintelsen. Sanningen är att regeringen bara får skörda att man under årtionden har försummat historia i skolan och flummat till kunskapsbegreppet så att man knappt kan skilja på perspektiv och fakta utifrån vedertagen vetenskaplig metod. Ett förbud mot att förneka förintelsen behövs bara i ett samhälle där kunskap och bildning är satt på undantag.

Det finns också en dimension av hat som inte bryr sig om kunskaper. De kanske till och med tror på förintelsen, men tycker att den var bra.

Vi måste återskapa respekten för kunskap och bekämpa judehatet samtidigt.

En grundläggande gränslinje mellan fakta och fiktion , mellan fakta och fantasier bör alltid upprätthållas, även i mindre väsentliga saker. Många har en tendens att vilja tro på sagor. Det ligger i tiden att blanda sanning och fantasier så att det till slut blir en sörja där man inte ser vad som är vad. Det är ju ingen slump att människor ganska ofta ser ned på den som har kunskaper. Sådana människor blir ofta betraktade som besserwissrar, fast de i själva verket gör ett viktigt jobb för att upprätthålla den där gränsen.


3 kommentarer:

Bert sa...

Citat:"fakta utifrån vedertagen vetenskaplig metod"!

Så Jonny, jag vill ställa en fråga till dig för att få svar på om ditt svar i en specifik historisk fråga är vetenskapligt grundad eller om svaret är anfäktat och anpassat till allmänt "vedertagen"/påtvingad sanning.
Fråga: Vilket eller vilka länder startade "Andra världskriget"?

Jonny sa...

Frågar du en nazist skulle han säkert svara Frankrike ch det brittiska imperiet. Frågar du de flesta i västvärlden blir svaret Tyskland. I ryssland brukar man ange 1941 som startår. Somliga menar att kriget började redan 1937 med kriget Japan-Kina. Ser man det lite djupare är det väl ingen tvekan om att Hitlers och Tyskland aggressivitet och intentioner att utvidga sitt rike är den viktigaste faktorn. Möjligen kan man hövda en del taktiska misstag hos deras fiender, som den allt för hårda freden efter första världskriget och Englands till en början naiva linje.

Bert sa...

Hej, tack för repliken!

Fråga: Vilket eller vilka länder startade Andra världskriget?

De allmängiltiga åsikten i Sverige och övriga västvärlden syns vara att det var Tyskland som drog igång 2WW när man gick in i Polen den 1 September 1939. Detta påstående är felaktigt utifrån vetenskapliga fakta. 2WW började först(två dagar senare) den 3 September 1939, detta när England och Frankrike förklarade Tyskland krig med anledning av ovanstående tysk-polska lokala militära konflikt.

Du nämner de hårda Versaillesdiktaten för Tyskland efter 1WW som en "Möjlig" grundorsak till 2:WW uppstart - helt rätt. Tyskland blev orättvist avtvingade 13% av sin landyta och ålades att betala dryga 32 miljarder US-dollar i krigsskadestånd vilket 1921 var oförståeligt mycket pengar.
Visst, en del av k-skadeståndet betalades direkt med rena råvarutillgångar.

Sen kan man fråga sig: vilka var de egentliga bevekelsegrunderna, var det ekonomiska, rasistiska. Och vilka var de, personerna och organisationerna, som egentligen låg bakom, var de skyldiga till att både 1WW och 2WW bröt ut. Så, vilka var de, de som jobbade hårt och hängivet och såg div möjligheter i att två världskrig med epicentrum i Europa blev till?

Den svenska Historikern och författaren Peter Englund framför följande ang de efterföljande konsekvenserna av 1WW och fredsdiktaten, citat PE:"utan första världskriget hade det aldrig blivit ett andra världskrig, ingen Förintelse och inte något kallt krig."
P Englund jämför 1WW med en "urkatastrof" jämförbar med Västroms fall 476 ntr.
Vid undertecknandet av Versaillesdiktaten var det flera av de sk segrarmakternas högsta delegater som framförde starka tvivel ang V-diktatens fredsbevarande status, ungefärligt citat:detta är ingen namnteckning för fred, det är en namnteckning för ett kommande krig.

Ok Jonny, ditt svar ger flera förklaringsmöjligheter men undviker konstaterade historievetenskapliga fakta! Ja, det är väl bäst att du håller ryggen fri så att du inte riskerar att bli ideologiskt stigmatiserad!