25 november 2021

Nya rön om trädgårdsmöbler vid gångstigen på Oknö

För några år sedan reagerade jag på att privata husägare på Oknö hade markerat med möbler och annat på den stig som är för allmänheten runt Oknö. Det gör att man som medborgare får intrycket att det är privat mark. Idag fick jag veta att möblerna, exempelvi på denna bild, står på privat mark och att det bara är en meter vid stranden som är öppen för allmänheten.

Må så vara. Men det är ju ändå sällsynt provokativt att placera möblerna mitt i gångstigen som vi av hävd och sedvänja använder. Så i praktiken spelar det ingen större roll. Jag står kvar vid min åsikt.

Det var samma tjafs vid Nynäs för några år sedan där en privatperson ville hindra folk att gå där de alltid har gått. Vid högvatten skulle vi alltså tvingas gå ute i Mönsteråsviken. Nej, någon måtta får det vara. Håll hårt på sedvänjan. Jag vet inte hur sedvänjan står sig juridiskt, men det kan vara värt lite böter att markera dess tyngd, det som är gammalt och fornt.7 kommentarer:

Bert sa...

De fastigheter där detta problem finns är på Lillön, Oknö 3:2 och Oknö 3:3. Övriga fastigheter längs med Ramsövägen Syd ligger ca 10-15 m från strandkanten. Passagen förbi de ovan nämnda fastigheterna är inte särskilt lång och detta är enda stället på hela Oknö där tomtgränserna har tillåtits att i det närmsta tangera strandlinjen.
Det här problemet fanns säkert inte då tomterna styckades av för kanske 50 år sedan. Fastighetsägarna förr i tiden var förmodligen mer positiva till friluftsliv för alla och en var än vad dagens dito är.

Märkligt att M-ås kommun och fastighetsägarna inte kan justera tomtgränserna på de berörda fastigheterna så att detta problem kan undanröjas.
Men det kan förstås vara så att vid en ev fastighetsförsäljning så värderas tomtmarken på de här två fastigheterna högre än vad som annars skulle vara fallet om de legat säg 10 m upp ifrån strandkanten.

Vet du om det har uppstått några konflikter mellan vandrare och fastighetsägare?


Jonny sa...

Några allvarliga konflikter har jag inte hört talas om. Det är väl mer på irritationsnivå. Vid Nynäs blev det väl däremot en juridisk fråga vill jag minnas.

Unknown sa...

Avstyckning skedde 1951.Alla vi berörda
fastighetsägare är positiva till att allmänheten har rätt att fritt får promenera utmed stranden. Vi har efter Jonnys negativa,ev. avundsjuka kommentarer träffat en ök med kommunen
att hålla stranden,som vi inte har ansvar för,ren,babvänlig och tillgänglig för alla.Jag har bjudit in Jonny på kaffe m.m för att klargöra en 70 år gammal historia. Verkar som kaffe är för svagt argument.OK jag bjuder på vin.

Jonny sa...

Ha ha, vad skulle jag vara avundsjuk på? Jag vill, precis som de flesta, kunna promenera runt vårt Oknö utan att känna mig obekväm.Den som ställt ut det där bordet med stolarna har knappast gjort det för att njuta av utsikten då det bara är vass att beskåda. Tydligen är det för att skrämma bort oss som vandrar. Jag kollar inte mina sms slaviskt, men upptäckte nu din inbjudan. Vin dricker jag bara på fredagar, så kaffe duger utmärkt. Självklart tackar jag ja. Ser ingen anledning att bråka om detta. Vi har möjligen olika åsikter. Det får man leva med.

Unknown sa...

Varför inte 1:advent kl. 1600.
Hoppas det inte kolliderar med IOK:s match. Jag är lika intresserad. Välkommen.
Hans Edman.

Jonny sa...

Tack! Då ses vi då.

Unknown sa...

Välkommen.