1 april 2022

Sanering av livsmedelsmarknaden


I Mönsterås har invånarna vant sig vid att två butikskedjor delar på livsmedelsmarknaden. Men nu väntar nya tider.

– Två stora butikskedjor är en för mycket på en så liten ort som Mönsterås, säger Algots seniora rådgivare Ingemund Rödfödd.

Coops nygamla chef för Mönsteråsavdelningen, Polle Pelofsson, nickar instämmande och tillägger: – Nu slipper vi överetablering. Vem minns inte Skepparns livs i hamnen på 80-talet som vi tack och lov lyckades bli av med eftersom deras kyldisk var placerad i ett rum där den inte fick vara. Det var min partikollega Sten Norrberg i Byggnadsnämnden som kom på att kyldiskens placering bröt mot lagen. Rummet användes ju till något det enligt detaljplanen inte var tänkt för. Alla kloka krafter här i bygden gick ihop och gjorde en sanering av livsmedelsmarknaden och nu är det dags igen. 

– Vad kommer att hända med de två butikslokaler som finns idag?

– Lalle tog ju över gamla Algots vid Torggatan, så jag tänkte han kunde ta över nuvarande butik också. Han ska öppna ”Lalles Leende Likbilar” i ena halvan. Resten ska bli lägenheter för de villaägare som förlorar sina hem, säger Ingemund.

– Förlorar sina hem? 

– Ja, vi ska riva Konsum och bygga en ny butik som ska sträcka sig ända från Åsevadsgatan bort till gamla Algots vid Torggatan. Då måste vi riva några av villorna som ligger i vägen för projektet. Vi har redan fått rivningslov. Och de som bor där idag får flytta till Algots nuvarande lokaler. Gratis!

– Blir det några andra nyheter som Mönsteråsarna kan glädja sig åt?

– Absolut! Det blir en gångtunnel mellan affären och Systembolaget med värmeslingor. Den tror vi kommer att bli mycket uppskattad, särskilt under vinterhalvåret. Man kommer helt enkelt inte in på Systembolaget utan att först gå in i vår butik, eller om det blir tvärtom.

– Hur kommer det sig att Systembolaget hamnade så nära Coop? Man kan ju se samma fenomen i Oskarshamn och i Kalmar, exempelvis.

– Det var på statsminister Göran Perssons tid. Hans fru Anitra Steen var ju VD på Systembolaget och Göran hade ju en stor känsla för Kooperationen. Den är ju en del av rörelsen, förklarar Pelofsson.

– Och så ska vi byta ut musiken i högtalarna till liveevenemang. Vi vill inte bara stötta Systembolaget utan även den lokala kulturen. Det blir en scen inne i butiken och vi har redan anlitat lokala artister som Mönsterås Loosers, The Pupill, serisyne och dansbandet Gin&Tonics. Det sistnämnda bandet är sponsrat av Systembolaget, säger Ingemund stolt.

– Blir det bara musik?

– Nej, nej, vi fick tag på en avdankad historiker, han den där Kurts pojk. Kurt var en redi karl som kroppsarbetade och alltid handlade på Domus. Hans son tänker mest och är inte med i rörelsen, men kanske kan bli. Varje onsdag ska han nämligen hålla föredrag om Kooperationens fantastiska historia, säger Pelofsson.

- Och Algots! inskjuter Ingemund.

– Och vad blir namnet på den nya butiken?

– Coogoths (Båda cheferna har gothbandet Sisters of Mercy bland sina favoriter. Mönsteråsbloggens anm.)

1 kommentar:

Stefan Axelsson sa...

Trevlig anekdot, med skärpa och sting!