14 september 2022

Dagens sanning om SD - del 4

Den bästa bilden av populism i valrörelsen var nog när Jimmie Åkesson stod och flinade vid en bensinpump och utlovade billigare bensin i ett taffligt försök att spela solidarisk med landsbygden. Precis som om människor är så blåsta att de sätter alla andra principer och värderingar ur spel bara för att bensinpriserna är en plåga för oss som behöver bil.

Där är populismens kärna. Man sätter fingret i luften och känner av missnöje. Sedan får man med sig media som fokuserar valrörelsen på de frågorna. Det är då alla debatter har 20 minuter om gängskjutningar men inga minuter alls om att betydligt fler barn och ungdomar tar livet av sig varje år än de kriminella som blir skjutna av andra kriminella. Absolut, bekämpa gängkriminaliteten. Men mitt engagemang ligger ju inte där i första hand. Mycket värre med alla dessa oskyldiga barn och ungdomar som inte orkar leva.

Och då får vi inte heller de historiska perspektiven. Varför var det dödliga våldet 10 till 50 gånger högre på 1500- och 1600-talen än idag? Den frågan anses inte ens relevant eftersom det var så länge sedan. Tron att vi kan lära oss något av avlägsen historia finns inte ens. Det tyder på obildade journalister och politiker.

Inga kommentarer: