2 april 2009

Det politiska spelet bakom skolbesluten

Barnen är de stora vinnarna när nu partierna har bestämt sig för att låta Krungårdsskolans högstadium och Mölstadsskolans F-6 skola vara kvar. Och nu får vi glädja oss åt det realpolitiska resultatet. Men låt oss ändå se lite på det politiska spelet som ledde fram till detta.

Vänstern tog tidigt ställning för skolorna
Det enda parti som konsekvent och i ett mycket tidigt skede stod upp för Krungårdsskolan och, om än något mindre tydligt, för Mölstadsskolan, var Vänstern och deras företrädare i BUN Tomas Jonsson. Det politiska minnet är ibland kort, men rimligtvis skall detta belönas i nästa val. Tomas Jonsson skriver själv om hur han har upplevt processen på sin blogg, om Socialdemokraternas plötsliga omsvängning i frågan och den kritik han fick från S. Han beskriver också hur Kommunstyrelsens arbetsutskott körde över BUN och inte lät dem komma till tals när beslut skulle fattas. Och i media så kommer vårt centerpartistiske kommunalråd Roland Åkesson (kommunstyrelsens ordförande) åter att framstå som räddaren i nöden. Nu har han räddat skolorna och kanske han får 28 år till vid makten!?, skriver Tomas Jonsson på sin blogg.

Socialdemokraterna bytte fot
Socialdemokraterna som den senaste veckan har gått ut i media och sagt sig vilja rädda i alla fall F-6 skolorna, verkar till en början ha varit positiva till tjänstemannaförslaget och förespråkat förändringar för att kunna behålla lärarkåren intakt. Man gick till och med så långt att vissa företrädare för partiet hårt kritiserade Vänsterns representant som ville bevara skolorna. Det var först längre fram i processen som man ändrade sig. Man kan förstås inte utesluta att omsvängningen berodde på att man tog till sig av allmänhetens argument. Men där fanns förstås också en politisk beräkning inför nästa val. Genom att försöka rycka åt sig initiativet och framstå som skolornas vän hade man mycket att vinna, särskilt om Centern höll fast vid tjänstemannaförslagen.

Centerns diffusa maktspel
Centern har varit ganska tysta under processens gång och det är väl symptomatiskt för Centern som helst vill hålla diskussionerna internt - tyst och försiktigt, känna av vart vinden blåser. På det möte jag bevistade gav hur som helst BUNs ordförande intryck av att förorda tjänstemannaförslaget, så man kan nog utgå ifrån att även Centern har ändrat sig allt eftersom protesterna från allmänheten har kommit in. Centern ville inte riskera att låta S och V ensamma framstå som skolornas vänner. I så fall skulle Centerns givna seger i nästa val ha varit ytterst osäker. Istället såg man till att hoppa över BUN och fatta beslut på eget bevåg i Kommunstyrelsens arbetsutskott. Huruvida detta var strategiskt genomtänkt och ett medvetet drag av kommunalrådet Roland Åkesson kan man bara spekulera i. Man ska inte frånta politiker deras ärlighet, men samtidigt inte vara så naiv att man bortser från valfläsket.

Vänstern vinnare men Åkesson (C) skicklig på att förmedla myten om sig själv
Vem blir då politisk vinnare? Om det finns någon rättvisa så blir det Vänstern. Och jag tror jag är trovärdig när jag skriver det eftersom alla vet att jag inte är vänsterpartist. Det är förvisso bra att S och C ändrade sig, men i deras fall kan man inte bortse från att de förutom barnens bästa i åtanke, även insåg det politiskt omöjliga att fatta impopulära skolbeslut ett år före valet. Och man kan bara konstatera att kommunalrådet Roland Åkesson är ytterst skicklig på att gång på gång förmedla myten om sig själv.

Efterspel
En part riskerar dock att bli förlorare i detta ränkspel - biblioteket. Socialdemokraterna och Vänstern har föreslagit att man istället för att bygga nytt bibliotek skall flytta in i Gymnasieskolan. Socialdemokraterna ställde ett nytt bibliotek mot investeringar i skolorna. Kommunrådet Roland Åkesson säger i en kommentar att han inte stängt dörren för några alternativ och att allt kan diskuteras. Kanske ser Centern här en chans att slippa ifrån löftena om det nya biblioteket.

Jag har redan för flera månader sedan spått att det nya biblioteket kommer att läggas på is pga den ekonomiska krisen. Det verkar inte helt osannolikt att jag får rätt.

Inga kommentarer: