Tabellen visar antalet röster för partierna i val till kommunfullmäktige i Mönsterås. För 1985 har jag även lagt in mandatfördelningen. OBS: 1973 skall vara 1976. 1976 skall vara 1979.
Socialdemokraterna tappade
Socialdemokraterna (S) hade styrt Mönsterås så länge någon kunde minnas. Centralorten hade många arbetare och i val efter val tog S hem en säker majoritet med några hundra rösters marginal. Men efterkrigsårens expansion hade bytts mot stagnation och under ytan pyrde missnöjet med kommunpamparna. I valet 1985 förlorade S över 400 röster och tre mandat.
Miljöpartiet och Folkpartiet blev valets vinnare - Centern förlorare
Valets stora vinnare var Miljöpartiet (Mp) och Folkpartiet (Fp) som mer än fördubblade sina röstetal. Även Moderaterna (M) höll ställningarna och hade under en tioårsperiod lyckats vinna ett par hundra nya väljare. En av valets förlorare sett till antalet röster var Centerpartiet (C) som backade med ett par hundra röster. Partiet var dock ännu störst inom borgerligheten och förlorade inget mandat.
De borgerliga förlorade men vann - Miljöpartiet vågmästare
Röstsammanräkningen gav ett dramatiskt slutresultat. Borgarna fick totalt 4 137 röster = 23 mandat. S + V fick 4497 röster = 24 mandat. Miljöpartiet fick 342 röster = 2 mandat. De borgerliga partierna + Miljöpartiet fick alltså 4 479 röster, bara 18 röster färre än det socialistiska blocket. När man gjorde om detta till mandat visade det sig att Miljöpartiet fick en vågmästarroll. Miljöpartiet valde att stödja den borgerliga sidan och därmed kom Centern och Roland Åkesson att ta över kommunalrådsposten. Detta trots att man hade färre röster än det socialistiska blocket och trots att Centern var ett av de partier som hade förlorat röster jämfört med föregående val.
Centern kan tacka Folkpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet
Utan Folkpartiets framgångar, utan Moderaternas långsiktiga ökning och utan Miljöpartiet, så hade Centern aldrig kommit till makten i Mönsterås. I alla fall inte 1985. Kommunalrådsposten var inte resultatet av någon "Roland Åkesson-effekt". Den fick vi se först 1988.
Att Miljöpartiet valde att ge Centern sitt stöd kan idag framstå som något lustigt eftersom Miljöpartiet sedan 1990-talet har varit Centerns största kritiker i Mönsterås med ständiga ifrågasättanden och ibland även personliga påhopp.
För Centern blev detta en vändpunkt och i de kommande valen ökade man sitt röstetal ordentligt. Men det var först i valet 1991 som man blev större än Socialdemokraterna. Resten är som det heter historia. Mönsterås är riksbekant som Centerns näste nummer ett. Och Roland Åkesson som 1985/1986 fick bli Centerns unge kommunalråd sitter ännu kvar vid makten efter snart 25 år.
Roland Åkesson (C) kommenterar:
Roland Åkesson framhäver att Centern höll ställningarna bra på lokalplanet, jämfört med utvecklingen på riksnivå. Han lyfter också fram att Centern redan då hade bättre resultat i kommunvalet jämfört med riksdagsvalet.
Åkesson säger att Miljöpartiet ingick i den borgerliga Alliansen under namnet Mönsterås Framtid fram till början av 1990-talet. Centerpartiets positiva inställning till Mönsterås Bruks utbyggnad var en bidragende orsak till att Mp lämnade samarbetet.
Tack till Roland som tog sig tid att svara fast han för dagen är på resande fot. Han har förstås rätt i att partiet gick bra i Mönsterås jämfört med riksplanet. Men likväl förlorade partiet 180 röster 1985 jämfört med 1982. Man ingick alltså i den skara partier som gick bakåt, även om det inte påverkade antalet mandat.
Nästa inlägg: 25 år vid makten. Hur länge ska det bli Roland Åkesson?
14 maj 2009
Centern förlorade valet men vann makten - det dramatiska valet 1985 (med kommentar av Roland Åkesson)
Etiketter:
Centern,
Centerpartiet,
Miljöpartiet,
Mönsterås Kommun,
politik,
Roland Åkesson,
Socialdemokraterna
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Det var nog rätt av miljöpartiet att stödja borgarna då, för att bryta gamla maktstrukturer. Kontakter mellan politiker, tjänstemän och organisationer tenderar i sådana strukturer stå över demokratin.
Idag är det centerns maktstruktur som behöver brytas.
Instämmer. Sossarna (eller sosseadeln som vissa kallade dem) som satt i kommunhuset på den tiden styrde och ställde lite som de ville och inte blev det så bra heller. I nästa inlägg ska jag ta upp faran med att samma parti och kommunalråd styr i 25 år.
Skicka en kommentar